Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

EvelineHermsen

De achttien dames starten deze avond. Voor Eveline Hermsen haar tweede marathon. Opvallend sterk rijdend en goed anticiperend laat zij zien dat ze inmiddels weet wat het rijden van een marathon inhoudt. In de groep handhaaft zij zich keurig en ze geeft niemand de kans haar links te passeren. In de laatste ronde weet zij zelf nog wel een gaatje te vinden en daardoor finisht zij keurig op de vijfde plaats.

De C2 start met een flinke groep Amstelbochtrijders: Peter Wesseling (als vanouds de man op kop in de loze ronde), Terence Brandse, Roos Markus, Thijs Wagenaar, Heleen Compier en Niels de Jong. Het is Thijs die als eerste een voorsprong weet te forceren. Vijf rijders weten de sprong ook te maken met daarbij Niels en Terence. Zes rijders vooruit met drie Amstelbochters! Het wordt Niels echter te zwaar en hij laat zich terugzakken naar de grote groep. Thijs probeert het nogmaals om alleen weg te komen maar ziet in dat de andere koplopers hem niet laten gaan. Zij bouwen hun voorsprong wel gestaag uit en mede door het tactisch rijden van de andere Amstelbochters weten zij één rondje te pakken. Jammer genoeg moet Peter een rondje laten lopen. Zijn inmiddels bekende eerste wedstrijd van het seizoen?

Na een rondje of vijf versnellen er weer een paar rijders waaronder Thijs, Terence, Roos en even later ook nog Niels. Deze groep weet ook een rondje te pakken. Dat betekent dat eerst de groep afsprint (Heleen klasseert zich als elfde). Dan sprinten de rijders met één ronde voorsprong (Roos finisht op plaats zes en Niels op plaats zeven). En dan is het sprinten voor de rijders met twee ronden voorsprong. Helaas net geen winst voor Terence. Hij scoort weer een tweede plaats en Thijs finisht op plaats vijf.

In het C1-veld laat Wieger Göbel zien dat hij de sterkste is van de avond. Maar ook al is de groep niet groot (zes man) een moment van onoplettendheid betekent een ontsnapping die door Wieger niet meer teniet gedaan kan worden. Wel wint hij overtuigend de sprint van de groep en dat betekent dus een tweede plek.

De combiwedstrijd M1/M2 is vuurwerk van begin tot eind. Good Old Henk Portengen is daarvan een van de aanstichters bij de M2. Niet meer de jongste maar nog steeds zeer goed finisht hij op stek vijf.

Ook de M1 rijders weten niet van ophouden en iedereen knokt tot de laatste meter voor een goed resultaat. Auke Broex komt als twaalfde over de streep en Paul Kuijer finisht op plaats zeventien.

Op 1 november jl. weer een volledig programma voor de masters op de Jaap Edenbaan. De M4 start als eerste en de verwachtingen zijn hoog. Met name Martin van der Esch en Dick Hess zijn van plan om via een uitgekiende tactiek een goed score neer te zetten. Het strijdplan blijkt echter niet goed uit te pakken en als Dick aangeeft dat de benen niet willen, wordt het een wedstrijd van pompen en verzuipen. Eindresultaat: Remko van Roekel finisht als 25e en scoort daarmee 6 punten voor het clubklassement van Amsterdam, seizoen 2017/18. Johan Boelrijk eindigt op plaats 28 (3 ptn.), Dick (32), Martin (38) en Arjen de Wit (47) finishen in de achterhoede. Van laatstgenoemde mag niet onvermeld blijven dat hij in zijn tweede marathon keurig in de grote groep weet te finishen. Kathleen Thomaes laat trouwens als gastrijder zien dat zij in uitstekende vorm verkeert.

Dan de combiwedstrijd M1/M2. In eerste instantie wordt het wedstrijdbeeld bepaald door de M2-rijders. Die gaan er flink tegenaan, met name Henk Portengen verstopt zich niet en hij rijdt de eerste rondjes op kop. Een levendige wedstrijd met verschillende ontsnappingen die teniet worden gedaan door de grote groep. Net als er een paar rijders zijn achterhaald, grijpt een drietal rijders de kans om te ontsnappen. Het lukt ze uiteindelijk om de groep op een rondje te zetten. Een tweede groepje probeert dat ook maar het peloton laat zich niet voor een tweede keer verrassen. Eén voor één worden de rijders van dit groepje weer opgeslokt door de grote groep. De laatste rijder pas in de slotronde! De grote groep moet dan eerder afsprinten. Gijs de Nooij komt als derde van deze groep over de streep en is daarmee nummer 6 in de wedstrijd (25 ptn), Henk Portengen finisht op 9 (22 ptn.) en René Markus op 26 (5 ptn.). 

Dan barst de strijd los in de M1. Een sterk wisselend wedstrijdbeeld. Dan wordt er keihard gereden dan valt het weer stil en wordt en vooral naar elkaar gekeken. Maar het is een groep van acht rijders die uiteindelijk de rest op afstand weet te zetten en uiteindelijk -piepend en krakend- een rondje voorsprong weet te nemen. Daarbij Ouderkerker Stan Nelissen. Helaas maken Auke Broex en Paul Kuijer geen deel uit van deze groep en finisht Auke op positie 16 (5 ptn.) en Paul, terwijl hij met nog enkele ronden voor het einde de groep nog aanvoert, op positie 24. De kopgroep van deze avond moet dan nog enkele ronden rijden. 

De M3 sluit deze avond af. Een grote groep met rijders die elkaar zo langzamerhand steeds beter leren kennen en elkaar goed in de gaten houden. Veel strijd veel spanning en als eerste Amstelbochtrijder meldt Philip Wagenaar zich op kop van peloton. Na een tiental ronden zien we dan Ron Brandse op kop komen. Maar dan slaat het noodlot toe en gaat Philip, in zijn eerste marathon van dit seizoen, onderuit in de bocht. Een peloton wacht niet maar Philip knokt zich terug naar de groep en schuift langzaam weer naar de kop. Nog een vijftal ronden te gaan. De groep gaat vier, vijf rijen dik over de baan en dan op het rechte stuk wordt Philip aangetikt en komt weer ten val. Dat betekent dan toch echt einde wedstrijd. Ron Brandse die een uitgekookte wedstrijd rijdt weet zich prima aan de kop te handhaven en komt sprintend als achtste over de streep (23 ptn.) en Erik Evers finisht als 20e (11 ptn.).

Bij de verschillende categoriën staat elke rijder vermeld met zijn/haar klassering en behaalde punten. Ook is daar het programma van dit seizoen te vinden.

Deze avond de eerste wedstrijden voor de jeugdige senioren (leeftijdscategorie tot 40 jaar). Vermoedelijk door de herfstvakantie staan er maar weinig rijders aan de start. Ook de Amstelbocht is matig vertegenwoordigd (veel rijders rijden deze week op de ijsbaan in Inzell).

De dames starten hun eerste wedstrijd over 30 ronden. Dat is voor debutant Eveline Hermsen in eerste instantie even slikken (zij rekende op 25 ronden). Al vlug blijkt dat zij zich uitstekend weet te handhaven. Ronde na ronde rijdt zij keurig mee met de beste vijf dames van de avond. Met nog enkele ronden te gaan plaatst een dame een demarrage en die is te veel voor de andere dames en waar steeds sprake was van een goed samenwerkende kopgroep is het nu een felle strijd tussen vijf dames om de punten. Eveline passeert als vijfde, compleet 'uitgewoond', de streep.

Daarna de start van de combinatiewedstrijd C1/C2. De loze ronde, de start van elke wedstrijd, wordt zeer traag gereden door rijder die als gast een paar rondjes mee zal rijden. Maar daarna is het meteen raak. Terence Brandse (C2) schiet weg en dwingt de andere rijders om alles uit de kast te rijden om weer aan te sluiten. Hij blijft zeer actief en dat lijdt dan ook tot een ontsnapping van vier rijders. In een vloeiende stijl wordt de groep op één rondje gezet. Het lijkt er op dat het beeld niet meer zal veranderen en dat er met nog enkele ronden te rijden de groep gaat uitmaken wie de sprint wint van het peloton. De koplopers in de wedstrijd gaan dan onderling uitmaken wie de volle winst gaat grijpen. Maar dan toch nog een ontsnapping. Weer een groep van vier rijders die een gaatje weten te slaan. Drie van deze groep, waaronder Terence, hebben al een ronde en de vierde rijder wordt dus de winnaar van de sprint van het peloton.

In het peloton ook Jan-Willem Meijer, die zoals hij achteraf verklaart, met een pijnlijke rug de wedstrijd als negende weet te beëindigen. Jammer, want de benen waren goed.

Dan gaat het er om spannen. Nog vier rijders (drie op kop en één in de achtervolging) die de strijd aangaan voor de winst bij de C2. Terence schuift langzaam naar voren en komt bijna gelijk met nummer één de laatste bocht uit. Gaat het hem lukken? Voluit sprintend lukt het hem net niet om als eerste de finish te passeren. Een welverdiende tweede plaats is dus zijn deel. Marc van de Maarel (wel uit Ouderkerk maar niet uitkomend voor de Amstelbocht) legt beslag op de derde plaats.

Dan is het ijs voor de C1-rijders. Maar daar kunnen we kort over zijn want in deze groep rijden geen Amstelbochters.

Bij elke marathon categorie staat het volledige programma plus de behaalde resultaten tot nu toe!