Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

Dames/Junioren.

Vanaf de start is duidelijk dat Mees van Duren van plan is om (weer) een goed resultaat neer te zetten. Fanatiek rijdend weet hij samen met zijn grootste concurrent in het peloton, Simon de Smit, afstand te nemen en één rondje te pakken. Gerdien Meijer blijkt niet in grootste vorm te verkeren en ziet zich gedwongen om na 20 ronden met een pijnlijke rug op te geven.

ErikEvers

Het peloton moet vanwege het rondje achterstand eerder afsprinten en dan blijven er twee man over die gaan strijden voor de dag overwinning. Mees, zoals gezegd gebrand op een goed resultaat, gooit alles wat hij heeft in de strijd maar het lukt hem niet om als eerste uit de laatste bocht te komen. Nog 100 meter te gaan en hij zet nogmaals aan maar het mag niet baten. Sterker nog hij komt ten val en finisht dus als tweede. Wel heeft hij de bonus te pakken van vijf extra wedstrijdpunten voor het pakken van één rondje en een zak met oliebollen.

Bij de combiwedstrijd slechts één Amstelbochtrijder: Heleen Compier. Heleen rijdt vanaf de eerste ronde goed mee en gelijk aan Mees neemt zij, maar dan alleen, afstand van het peloton. Met elke ronde weet zij het  verschil groter te maken. Met nog 23 ronden te gaan rijdt zij 100 meter los. Maar dan gaat het iets minder en zij besluit om zich in te laten lopen.

Vier ronden later ontstaat er een kopgroep van drie man. Heleen lukt het niet om mee te springen en ziet het gat snel groter worden. Wat haar niet lukte lukt het deze groep wel. Zij nemen één ronde voorsprong. Dus ook hier weer een peloton dat eerder moet afsprinten waarbij Heleen zich als negende weet te klasseren. Daarna strijdt de kopgroep voor de dagprijs.

Twee Amstelbochters aan de start bij de M3: Philip Wagenaar en Erik Evers. Een grote groep die zonder al te veel valpartijen een felle strijd leveren om de punten. Bijna gewoontetrouw weet Philip zich in de loop van de wedstrijd naar voren te positioneren maar voordat hij zich daar meldt is er een groep van vijf man op avontuur. Het gat wordt langzaam kleiner maar dan stokt het in het peloton. Ploeggenoten van de koplopers weten de strijd op slot te gooien en dat geeft de kopgroep de ruimte om het peloton op één rondje te zetten. Philip rest niets meer dan mee te sprinten voor maximaal de zesde plek. Bestudering van de finishbeelden maakt duidelijk dat hij negende wordt geklasseerd. Erik laat zich ook niet onbetuigd maar ondanks zijn snelle laatste ronde -een seizoen record bij de M3-Amstelbochters- finisht hij op stek 21.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

Verslag marathon 19 december 2018.

Veel (dramatische) valpartijen.

De M4 opent de avond met de bekende Amstelbochtvertegenwoordiging. Helaas een wedstrijd met veel drama. Dick Hess komt ongelukkig ten val en moet de strijd staken met een gebroken heup. Remko van Roekel wordt kort voor het einde in de bocht aangeraakt en komt ook ten val en kan een goede klassering vergeten (finisht op positie 44). Bart Gietema weet de dans te ontspringen en scoort wederom een goede klassering (2e plaats). Arjan de Wit laat zien dat hij zich steeds beter weet te manifesteren en eindigt op plaats 20. Johan Boelrijk eindigt als 34e en Martin van der Esch stapt kort voor het einde uit de wedstrijd.

De combiwedstrijd M1/M2 wordt voor de M2-geleding een zeer rommelige wedstrijd waarbij de jury zich genoodzaakt om maatregelen te nemen. Helaas is niet iedereen het daar mee eens maar uiteindelijk levert het voor de Amstelbocht M2 rijders de volgende uitslag op: Gijs de Nooij zevende plaats, en Ron Brandse komt als 24e over de streep. Jeroen Kolenberg en René Markus worden niet geklasseerd.

Bij de M1 een veel positiever beeld. Paul Kuijer, weer in Amstelbochtpak scoort een geweldige derde plaats. Auke Broex finisht op positie 14 en Pim Bonstra weet zijn eerste punten van het seizoen te scoren door als 19e over de streep te komen.

Als laatste categorie de M3. Ook hier eer een Amstelbochtrijder, Philip Wagenaar, die ten val komt. Maar hij knokt zich terug in het peloton en scoort uiteindelijk (na correctie) een elfde plek. Erik Evers gaat hem voor en finisht als zevende! Kathleen Thomaes legt beslag op positie 17.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

Afgelopen wedstrijddag een programma uit drie wedstrijden. De Dames/Junioren mixwedstrijd (twee categorieën, één competitie), de combiwedstrijd C1/C2 (starten gelijktijdig maar C1 rijdt 70 ronden en C2 rijdt 40 ronden) en de M4.

Bij de dames/junioren wordt al direct duidelijk dat de ijscondities uitstekend zijn. Hoge snelheden en een compacte groep. Toch wordt duidelijk dat de jonkies iets soepeler met de omstandigheden kunnen omgaan en dat de dames wat meer moeite hebben met tempowisselingen. Mees van Duren attent rijdend let goed op hij ziet zelfs dat het beennummer van Gerdien Meijer los is geraakt en naar de voeten is gezakt. Gaat dat een rol van betekenis spelen? Met haar ervaring weet Gerdien dit op te lossen. Toch lijkt Mees, hoewel hij alle aanvallen weet te pareren, deze avond niet geheel lekker in zijn vel te zitten. Regelmatig de handen op de knieën en minder op kop dan van wat we van hem gewend zijn.

foto: Gerdien Meijer en Mees van Duren                                      

MeesGerdien

Halverwege de strijd weten enkele jongelingen enigszins afstand te nemen. Niet al te veel maar het verschil wordt niet kleiner. Na driekwart wedstrijd lijken de jonkies zich op te gaan maken voor de allesbepalende eindsprint en wordt er meer en meer naar elkaar geloerd. Dat drukt het tempo enigszins en geeft de achtervolgers de mogelijkheid om weer aan te sluiten. En dan gaat het los en is het toch weer Mees die met een machtige laatste bocht de eindoverwinning weet op te eisen. Gerdien blijft in het spoor en finisht als zesde met een slotronde van 32 (snelste rondje van het seizoen tot nu toe!). Daarmee prolongeren zij plaats één (Mees) en twee in het algemeen (tussen)klassement.

Helaas geen Amstelbochters aan de start bij de C1/C2. Wel een vertegenwoordiging bij de M4. De verwachtingen zijn logischerwijs na de overwinning van Bart Gietema in de vorige wedstrijd hoog gespannen. Maar in een peloton van 48 rijders is van alles mogelijk. En er wordt voor elke meter gestreden. Ondanks de waarschuwing van de jury voorafgaand aan de wedstrijd dat van elke rijder wordt verwacht dat hij/zij sportief zal rijden en geen onnodige risico's mag nemen zijn er behoorlijk wat valpartijen. Gelukkig wordt er sportief gereden en zal de strijd puur op kracht en tactiek gewonnen moeten worden. De Amstelbochters zijn bij geen enkele valpartij betrokken dus wat dat aangaat is over geluk niet te klagen en zij werpen zich allen nadrukkelijk in de strijd. Dick Hess rijdt meer van voren dan we van hem gewend zijn. Arjan de Wit schuwt het nodige sleurwerk niet en dat geldt met name ook voor Martin van der Esch. Johan Boelrijk lijkt wat moeite te hebben met de hoge snelheid maar handhaaft zich wel in het peloton.

Waar Bart in de vorige wedstrijd door zeer tactisch te rijden in de laatste ronde kon toeslaan ontwikkelt zich nu een heel ander scenario. Min of meer gedwongen voert hij met nog twee ronden te rijden het peloton aan. Dat lijkt niet zo gunstig maar positief is wel dat Remko van Roekel in zijn kielzog op de tweede plaats rijdt. Is dit afgesproken werk?

Het beeld van de wedstrijd wijzigt zich niet en met de bel voor de laatste ronde, rijden Bart en Remko nog steeds op kop. Gaat Remko de beslissende demarrage plaatsen en het afmaken (daarmee tevens de eerste plaats innemen in het algemeen klassement)? De laatste bocht en de snelheid gaat nog verder omhoog en dan vooral bij Bart Gietema. Ongenaakbaar weet hij de kop vast te houden en als eerste de eindstreep te passeren. Remko moet een beetje passen en finisht als nummer vier. Net na de leider in het algemeen klassement.

In dit klassement heeft hij nu 154,1 punten en wordt direct gevolgd op plaats drie door Bart Gietema die in totaal nu staat op 143,2 punten.

Peter de Nooij finisht op plaats vijf en de andere Amstelbochters behalen een iets mindere klassering maar met een Amstelbochtoverwinning is het voor Dick Hess (23), Arjan de Wit (29), Johan Boelrijk (35) en Martin van der Esch (38) een avond om tevreden op terug te kijken. Zeker ook omdat zij allen de snelste rondetijd van het seizoen hebben gerealiseerd!

 

 

foto: Bart Gietema (© Ingmar Maurice)