Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

De uitslagen van de marathoncompetitie Amsterdam zijn te zien in de Sportity-app (downloaden uit de Google Play store of de Apple App store; channel: BGA-Marathon; code MAR-AMS) of op de site van de Baanvereniging Groot Amsterdam via deze link:
Uitslagen marathon competitie seizoen 2022-2023

==========================================================

Om het ijs beter te benutten worden er op de woensdagen dat de Dames, C3 en C1/C2 rijden, extra marathons voor de masters gereden, 3 per categorie.
In onderstaande kalender is dat opgenomen. De eerste extra wedstrijd is op 9 november 2022 voor de M1/M2 combinatie.

Marathonkalender 2022-2023

Wedstrijdkalenders_marathon_2022-2023_versie_1-11-2022.png

20200304ErikEvers3eprijsJaap Edenbaan, 4 maart 2020.

Het marathonseizoen sloot zoals gebruikelijk af met de finale van Amsterdam. Alle marathonrijders stonden gelijktijdig aan de start. 136 rijders voor de laatste wedstrijd over 75 ronden. Maar liefst 15 premies. Wie de grootste prestatie leverde, de rijders of de jury, kon niet worden vastgesteld. Helaas bleek dat geen enkele Amstelbochter een premie heeft weten te winnen.

Na deze wedstrijd is de bekendmaking en de prijsuitreiking van de top vijf van het club­klassement. Daarin is De Amstelbocht op de derde plaats geëindigd. Bestuurslid Erik Evers mocht de felicitaties en de bijbehorende envelop in ontvangst nemen.

Alles beschouwend kan tevreden teruggekeken worden op dit seizoen. Gijs de Nooij die het klassement wist te winnen bij de masters M2. Niet minder dan drie van de twaalf wedstrijden wist hij te winnen. Zijn laagste klassering was plaats tien! Conclusie hij reed een ijzersterk seizoen.

Jelle Boonstra (C2) deed slechts één keer mee. Hij kwam als eerste over de streep met maar liefst rondes voorsprong op het peloton. Wie weet wat het volgend seizoen gaat brengen. In deze categorie legde Mees van Duren in het eindklassement beslag op de vierde stek en Lars Wagenaar is terug te vinden op de plaats achtst.

Ook Gerdien Meijer (Dames) was eenmaal de sterkste. In het klassement speelt zij geen rol van betekenis omdat zij vele malen niet aan de start kon verschijnen. Niet verwonderlijk als we haar prestaties zien bij het NK, het WK en het WK-sprint. Al deze toernooien gewonnen en daarbij zes wereldrecords in haar klasse!

Bij de M1 was Stan Nelissen de man die één keer tot winnaar werd gekroond. Ondanks dat hij de eerste wedstrijden van het seizoen moest missen eindigde hij in het klassement bij de eerste tien.

Zie de verschillende categorieën voor alle statistieken:

D   klik hier

Jun Klik hier

C1  Klik hier

C2  Klik hier

M1  Klik hier

M2  Klik hier

M3  Klik hier

M4  Klik hier

Jaap Edenbaan, 26 februari 2020.

De laatste marathonavond van het seizoen en er staat veel op het spel. Welke club sluit het seizoen af met de hoogste score? Wie worden er de kampioenen bij de masters? Na deze avond zullen de individuele scores bekend zijn. De winnaar van het clubkampioenschap wordt op de avond van het Kampioenschap van Amsterdam (4 maart) bekend worden gemaakt.

M3

De M3 opent het schaatsbal deze avond. Leuke bijkomstigheid is het onderlinge strijd tussen Philip Wagenaar en Bart Gietema. Uiteindelijk is het Philip die aan het langste eind trekt met zijn zesde plek. Deze positie neemt hij ook in het eindklassement in. Bart finisht deze avond op plaats 15 en eindigt met slechts één punt minder op plaats zeven in het eindklassement. Peter de Nooij sluit, sterk rijdend, het seizoen af met een 14e plaats. Erik Evers legt beslag op plaats 24 en Kathleen Thomas weet nog vier punten toe te voegen aan haar totaal met haar klassering als 27e. Vermeldenswaard is ook nog de tweede plaats van Ouderkerker Maarten Quist.

M4

Als de wedstrijd erop zit kan alleen maar geconstateerd worden dat er sprake was van een felle strijd en dat er voor de Amstelbochters 'normale' uitslagen zijn behaald. Met een elfde plek scoort Kees Bosman het beste resultaat en eindigt daardoor op de zesde positie in het eindklassement. Arie Blijleven gaat hem daarin nog voor (3e positie) ondanks zijn klassering op plaats 26. Johan Boelrijk scoort een degelijke vijftiende plaats en Martin van der Esch komt als 35e over de streep.

M2GijsDeNooijABS

Een soeverein leidende Gijs de Nooij heeft als belangrijkste doel om de eindoverwinning binnen te slepen. Zijn voorsprong van 15.1 punten geeft vertrouwen. Dit blijkt terecht want door zijn naaste belager voor te blijven blijft hij de terechte lijstaanvoerder en is de winnaar van het  eindklassement. Wel een wedstrijd waar keihard wordt geknokt door de verschillende clubs. Met name Viking levert een tactische strijd wat resulteert in een kopgroep van zes rijders die één rondje weten te pakken. Daaronder Amstelbochter Pim Bonstra maar ook drie Viking-ers! Jeroen Kolenberg finisht op positie 13, Henk Portengen op 15 en Ron Brandse op 27.

M1

Door een sluwe ontsnapping weet Stan Nelissen afstand te nemen van het peloton dat er in eerste instantie vanuit gaat dat het een kansloze missie is. Maar kansloze missies zijn de specialiteit van Stan. Uiteindelijk weten vier rijders de sprong naar hem te maken en uiteindelijk weet de kopgroep de rest ook nog op één rondje te zetten. Stan finisht, keikapot, als vijfde. Auke Broex komt als 18e over de streep en we missen in de uitslag Paul Kuijer die met een kapotte schaats de strijd moet staken.

Op 4 maart staat de "Grande Finale" op het programma met als climax het uitreiken van de prijzen voor de kampioenen en natuurlijk ook de bekendmaking van de vereniging die de eerste plaats heeft veroverd in het clubklassement.