Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19)

20181209BartGietema

Voor het eerst van dit seizoen, door de aanwezigheid van sinterklaas, de marathon op de zondagavond. Zoals gebruikelijk is er fel gestreden om de kerstbroden die de jury als beloning voor de eerste drie rijders van elke wedstrijd beschikbaar heeft gesteld.

In de laatste wedstrijd van de avond, de M4, rijdt Baert Gietema een puike wedstrijd. Mee met de juiste groep, 

drie ronden voor het einde nog een rondje kop en dan met een onnavolgbare demarrage in de laatste bocht de winst pakken. Dit is voor hem een primeur.

Ook de andere Amstelbochters laten zich niet onbetuigd: Remko van Roekel eist plaats acht op, Arjan de Wit finisht op plaats zestien (met en snelste ronde van het seizoen tot nu toe van 37,918) en Dick Hess komt als 24e over de streep (ook met een snelste ronde van het seizoen: 37.690). Totale Amstelbochtscore 75,1 punten (een seizoenrecord). Verder legt Ouderkerker Peter de Nooij ook nog beslag op de zesde plaats.

 

Paul Kuijer in Amstelbochtpak pakt één rondje.

De M2-rijders rijden tot de laatste meters om de broden. Gijs de Nooij finisht als vijfde. Henk PortEen waardig Amstelbochtslot van de avond die toch al memorabele strijd heeft opgeleverd. Zo lukt het bij de M1/M2 combiwedstrijd enkele M1-rijders om het peloton op één rondje te rijden. Door een soort van Joop Zoetemelk versnelling sluipen vijf rijders weg en slaan een gaatje. Na enkele ronden blijkt alleen Paul Kuijer het gevaar te onderkennen. Hij versnelt en probeert het gat te overbruggen maar een strijd van een tegen vijf lijkt niet te gaan lukken. Dankzij een tweede rijder, die hem komt bijstaan, lukt het deze twee rijders, met een geweldige krachtinspanning, ook om het peloton te dubbelen. Daarna is de koek op voor Paul en hij finisht, totaal uitgewoond, als zevende (daarbij vooralsnog een snelste ronde van het seizoen van 32.388). Dat levert hem wel een bonus op van vijf punten. Auke Broex komt als twaalfde over de streep (met een snelste ronde van het seizoen van: 32.481). Paul en Auke scoren daarmee samen 28 punten (en dat is ook een seizoenrecord).

engen (6), Jeroen Kolenberg (10 met snelste seizoenronde van 33.224) en Ron Brandse (17) laten zich ook niet onbetuigd.

Bij de M3 lukt het de Amstelbochters eindelijk om meer 'van voren' te rijden en dat levert tevreden gezichten op. Philip Wagenaar voegt met zijn 20e stek weer 11 punten toe aan zijn seizoen klassement (inmiddels 75 punten) en Kathleen Thomaes (22 met snelste seizoenronde van 35.937) en Erik Evers (27) scoren voor het eerst dit seizoen punten.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19)

De dames/junioren combinatie start zoals gewoonlijk als eerste. Weer een levendige strijd waarbij de aanwezigheid van de junioren voor veel actie zorgt. Zowel Mees van Duren als Gerdien Meijer rijden netjes mee in de kop van het peloton. En waar Mees nog lucht heeft voor een snel laatste rondje weet Gerdien nog net aan te klampen. En de laatste ronde van Mees is het gespreksonderwerp van de rest van de avond. Hij legt deze af met een tijd van 29.972 seconden. Dat is niet snel maar buitencategorie en helemaal voor een junior van veertien jaar. Dit seizoen zijn er slechts drie rijders die een rondje onder de dertig seconden hebben gereden! De volle winst dus voor Mees van Duren en een negende klassering voor Gerdien Meijer. Mees voert ook het tussenklassement aan.

Dan verschijnen de C1 en C2 rijders aan de start. En daarbij ook weer Amstelbochters. Bij de C2 een wedstrijd over 35 ronden, waarbij een kopgroep met zeven rijders een rondje  weet te pakken op het peloton. Helaas daarbij geen Amstelbochters. Niels de Jong weet in het peloton op plek 11 te finishen en Peter Wesseling, in zijn eerste marathon van het seizoen, op positie 14. Na vorig seizoen geen enkel punt gereden te hebben eindelijk weer een score van zeven punten.

Daarna de C1 die dan nog vijftien ronden moeten afleggen. Met name Thijs Wagenaar rijdt sterk. Tijdens een tempoversnelling moet Terence Brandse vaststellen dat een klein griepje de kracht doet afnemen en hij moet de strijd voortijdig staken. Thijs rijdt tot enkele ronden voor het eind sterk door maar lijkt dan te moeten passen. Als laatste van de groep gaat hij de laatste ronde in maar, puur op wilskracht, weet hij toch als vierde te finishen.

De combiwedstrijd M1 (60 ronden) / M2 (40 ronden) is de laatste van de avond. Gijs de Nooij moet zich afmelden in verband met een griepje. Henk Portengen lijkt nog wat last te ondervinden van de valpartij van de voorgaande wedstrijd. Ron Brandse start sterk en blijft de hele wedstrijd in de kop meedraaien. Een wedstrijd met een rustig karakter waarbij geen enkele rijder al te veel energie wil spenderen in de aanloop naar de finale. Maar dan. Als een groep jonge honden worden alle remmen losgegooid. Good old Henk Portengen finisht ijzersterk als derde. Ron Brandse glijdt als achtste over de streep. René Markus legt beslag op plaats twintig en Jeroen Kolenberg sluit de Amstelbochtrij rij af met plaats 29.

In het tussenklassement staat Gijs de Nooij op plaats nummer vijf, Henk Portengen op acht en Ron Brandse op negen.

De M1-rijders moeten dan nog in 20 ronden laten zien wie deze avond over de beste benen beschikt. En daar wordt keihard voor gereden. Hier zelfs twee rijders die een laatste ronde rijden onder de 30 seconden. Helaas geldt dat niet voor Paul Kuijer en Auke Broex die respectievelijk beslag leggen op de 16e en de 17e positie.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19)

M3 (Kathleen Thomaes: "Alive and Kicking" maar wel nul punten).

Drie Amstelbochtrijders aan de start voor hun 35 ronden. Een vertrouwd beeld: Philip Wagenaar rustig meerijdend en Erik Evers verblijft wat meer in de achterhoede. Kathleen Thomaes daarentegen toont zich vanaf het startschot gretig en rijdt continue mee in de kop van het peloton. Met een twintigtal ronden te gaan ontstaat er een kopgroep en de snelheid gaat omhoog. De eerste afvaller van het groepje moet zich weer melden in het peloton. Dan valt er nog iemand uit de kopgroep. Nog vijf ronden te gaan en dus een tweetal op kop. Dan gaat de snelheid nog verder omhoog en wordt het beeld onoverzichtelijk. De jury maakt de uitslag bekend en dan blijkt dat Philip Wagenaar als 26e en Erik Evers op plaats 37 is gefinisht. Kathleen Thomas is niet opgenomen in de uitslag (redenen: transponder is verlopen en zij gaat uit van een verkeerd beennummer). Kortom nul punten maar wel de constatering dat zij weer "Alive and Kicking" aanwezig is en dat belooft wat voor de komende wedstrijd op 9 december.

M4 (Johan Boelrijk overtreft zichzelf maar haalt het einde -net- niet).

De wedstrijd van de avond. Continue strijd en vijf Amstelbochters die 25 ronden lang knokken voor wat ze waard zijn. Bart Gietema toont wederom zijn onverschrokkenheid en rijdt steeds top5. Ook schuwt hij het kopwerk niet. Remko van Roekel rijdt wat onopvallender maar volgt wel attent. Verder laten Johan Boelrijk, Martin van der Esch en Arjen de Wit zich niet de kaas van hun brood eten en blijven sterk en actief in de voorste helft mee rijden.

Nog vier/vijf ronden te gaan en Bart Gietema rijdt weer een rondje op kop slaat zelfs een gaatjes. Remko van Roekel schuift naar voren: spannend, spannend en … Johan Boelrijk wordt aangetikt en komt ten val. Het is onmogelijk om een voortrazend peloton nog in te halen en hij wordt gesommeerd de wedstrijd te verlaten. Bart Gietema komt als vierde over de streep, Remko van Roekel als negende. Arjen de Wit pakt ook punten (7) en Martin van der Esch finisht op plaats 38.

M1/2 (Henk Portengen (M2) valt en finisht op stek 4).

ReneMarkus GijsdeNooij IngmarMaurice

René Markus en Gijs de Nooij sleurend op kop (foto: Ingmar Maurice © 2018)

De combiwedstrijd met dit jaar een sterke Amstelbochtdelegatie bij de M2-rijders. Ook hier vijf Amstelbochters aan de start en direct al drama. Henk Portengen komt ten val en ziet de groep van zich wegrijden. Dan zie je wat het betekent dat je vrienden hebt in het peloton. Met name de M1-rijders die achter de M2 rijders moeten blijven totdat die gefinisht zijn, zijn een goed mikpunt en tevens bereid om hem ter wille te zijn. Los daarvan is het een imposante inhaalrace en die wordt beloond. Hij achterhaalt de laatste man van het peloton, René Markus, en stuift in één keer door naar de kop.

Eén man slaat een gaatje, twee mannen sluiten aan en daarna nog een. Het peloton gooit alles in de strijd met zelf René Markus een rondje op kop. Direct gevolgd door Gijs de Nooij en Henk Portengen. Ook Ron Brandse en Jeroen Kolenberg laten zich niet onbetuigd. Kortom het publiek staat op de banken en vijf rijders naast elkaar die op de streep af stormen. Helaas geen Amstelbochtwinnaar maar wel Gijs de Nooij die als derde finisht, direct gevolgd door Henk Portengen (4). Jeroen Kolenberg wordt zevende, direct gevolgd door René Markus (8). Ron Brandse finisht dan ook nog op plaats 16. Een totaalscore van 117 punten!

Dan rest het laatste onderdeel van de avond, de M1. Een vertrouwd beeld met Auke Broex die als 15e over de streep gaat en, een als vanouds moe gestreden, Paul Kuijer finisht op positie 17.