Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.) TK201819

Kenmerkend voor deze avond is de strijd in samenhang met de behoorlijke scores van De Amstelbochtrijders.

Bij de categorie Dames/Junioren de bekende gezichten. Zowel Mees van Duren herkenbaar aan zijn kenmerkende houding (handen op de knieën) en Gerdien Meijer. Waar Gerdien de vorige wedstrijd voortijdig moest verlaten blijkt nu dat haar rug het uitstekend houdt en legt zij strijdvaardig en overtuigend beslag op de vierde plaats in de wedstrijd. Daarmee alle andere dames achter zich houdend. Aan het eind van het seizoen wordt er een apart klassement voor de dames opgemaakt. Duidelijk is dat zij nu het damestussenklassement overtuigend aanvoert. Mees moet er ook met volle bak tegenaan en -ook belangrijk- blijven staan. Dat lukt en hij finisht voor de vierde keer als tweede. Daarmee voert hij het klassement bij de junioren aan met ruim 30 punten voor op nummer twee. Totale score van Mees en Gerdien voor De Amstelbocht in het clubklassement bedraagt deze avond 26 punten.

De C2 met slechts tien man aan de start. Een leuke wedstrijd met een tweetal dat uiteindelijk één ronde op het peloton weet te pakken. Alleen Niels de Jong namens De Amstelbocht aanwezig. Hij finisht op stek 5 en scoort daarmee 16 punten.

Bij de C1 ook slechts een Amstelbochtrijder: Thijs Wagenaar. Tijdens de wedstrijd wordt al duidelijk dat hij met een blessure kampt maar puur op karakter weet hij te finishen. Dat levert hem vier punten op.

Bij de M2 een geweldige, fanatieke maar ook rommelige strijd met helaas op de laatste honderd meter nog een valpartij. Henk Portengen die als derde eindigt verklaart na afloop: "Het was een wedstrijd waarbij je moest zorgen uit de drukte te blijven". In de uitslag wordt hij direct gevolgd door Gijs de Nooij (4). Ron Brandse (19) en Jeroen Kolenberg (21) weten persoonlijke ook schade te voorkomen. Het viertal voegt hiermee in totaal 77 punten toe aan het clubklassement.

De M1 rijders Auke Broex, Pim Bonstra en Paul Kuijer zijn weer waardige vertegenwoordigers van het betere sleur- en kopwerk. Dat levert o.a. daardoor een aantrekkelijk wedstrijdbeeld op met uiteindelijk een 15e plaats voor Auke. Pim eindigt op plaats 22 en Paul finisht daar direct achter. Veel actie, veel arbeid maar -slechts- zes punten voor het clubklassement. Ouderkerkers Stan Nelissen en Marc van der Maarel scoorden met een derde en een elfde eindklassering duidelijk beter.

Totaal aantal punten bedraagt deze avond 129. Met 2162,6 punten staat De Amstelbocht nog steeds op positie drie in het clubklassement (met slechts 11,8 punten voor op nummer vier).

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

De Amstelbocht marathonrijders sluiten 2018 moeizaam af en starten 2019 met wisselend resultaat.

De laatste wedstrijden van 2018 verliepen algemeen gesteld wat moeizaam met als dieptepunt de val van Dick Hess waardoor hij in ieder geval dit seizoen niet meer actie kan komen. Met name Paul Kuijer daarentegen scoorde juist opvallend goed. O.a. met een derde plaats bij de M1. Verder heeft de baancommissie is de omrekeningsfactor bekend gemaakt waardoor het tussenklassement van het clubkampioenschap van Amsterdam opgemaakt kan worden. Een en ander maakt duidelijk dat De Amstelbocht nu de derde positie inneemt. Slechts enkele punten boven nummer vier en al een forse achterstand op nummer één en twee.

Met dit in het achterhoofd moeten de masters de eerste wedstrijden in het nieuwe jaar rijden. In de training vooraf aan de wedstrijd bij de M3 komt Philip Wagenaar al ten val. Gelukkig staat het zijn deelname niet in de weg. Maar hij komt met nog enkele ronden te gaan opnieuw ten val en dat maakt hem kansloos om nog punten te rijden. Erik Evers laat zien duidelijk beter te gaan en weet voor de vierde keer op rij, nu met een klassering op plaats 21, punten te scoren.

20190102PaulKuijer

Bij de M4 is het duidelijk dat De Amstelbochtrijders hoge ogen blijven gooien. Bart Gietema passeert voor de derde keer dit seizoen als eerste de streep en Remko van Roekel finisht als derde. In het M4-klassement staan zij twee en drie. Slechts op enkele punten van de leider. Met nog vier wedstrijden te gaan een ongemeen spannende strijd. Ook Arjan de Wit (20) en Johan Boelrijk (30) weten punten te scoren.

Daarna is het de beurt aan de M1 en M2 rijders. Bij de M2 een levendige wedstrijd met een duidelijke Amstelbocht inbreng. Maar het resultaat stelt enigszins teleur. Henk Portengen glijdt als nummer acht over de streep en Gijs de Nooij finisht op positie tien. Gijs heeft nog steeds zicht, met een seizoenscore van in totaal 154 punten, op een goede eindklassering. Hij heeft slechts zeven punten minder dan de nummer twee van het klassement.

Ook bij de M1 trekken Auke Broex en Paul Kuijer, wederom in Amstelbochtpak, fel van leer. Tot aan de laatste fase in de wedstrijd gaan zij voorop in de strijd maar dan ook hier een wat tegenvallende score. Auke komt als veertiende over de streep, gevolgd door Paul op positie achttien.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

Dames/Junioren.

Vanaf de start is duidelijk dat Mees van Duren van plan is om (weer) een goed resultaat neer te zetten. Fanatiek rijdend weet hij samen met zijn grootste concurrent in het peloton, Simon de Smit, afstand te nemen en één rondje te pakken. Gerdien Meijer blijkt niet in grootste vorm te verkeren en ziet zich gedwongen om na 20 ronden met een pijnlijke rug op te geven.

ErikEvers

Het peloton moet vanwege het rondje achterstand eerder afsprinten en dan blijven er twee man over die gaan strijden voor de dag overwinning. Mees, zoals gezegd gebrand op een goed resultaat, gooit alles wat hij heeft in de strijd maar het lukt hem niet om als eerste uit de laatste bocht te komen. Nog 100 meter te gaan en hij zet nogmaals aan maar het mag niet baten. Sterker nog hij komt ten val en finisht dus als tweede. Wel heeft hij de bonus te pakken van vijf extra wedstrijdpunten voor het pakken van één rondje en een zak met oliebollen.

Bij de combiwedstrijd slechts één Amstelbochtrijder: Heleen Compier. Heleen rijdt vanaf de eerste ronde goed mee en gelijk aan Mees neemt zij, maar dan alleen, afstand van het peloton. Met elke ronde weet zij het  verschil groter te maken. Met nog 23 ronden te gaan rijdt zij 100 meter los. Maar dan gaat het iets minder en zij besluit om zich in te laten lopen.

Vier ronden later ontstaat er een kopgroep van drie man. Heleen lukt het niet om mee te springen en ziet het gat snel groter worden. Wat haar niet lukte lukt het deze groep wel. Zij nemen één ronde voorsprong. Dus ook hier weer een peloton dat eerder moet afsprinten waarbij Heleen zich als negende weet te klasseren. Daarna strijdt de kopgroep voor de dagprijs.

Twee Amstelbochters aan de start bij de M3: Philip Wagenaar en Erik Evers. Een grote groep die zonder al te veel valpartijen een felle strijd leveren om de punten. Bijna gewoontetrouw weet Philip zich in de loop van de wedstrijd naar voren te positioneren maar voordat hij zich daar meldt is er een groep van vijf man op avontuur. Het gat wordt langzaam kleiner maar dan stokt het in het peloton. Ploeggenoten van de koplopers weten de strijd op slot te gooien en dat geeft de kopgroep de ruimte om het peloton op één rondje te zetten. Philip rest niets meer dan mee te sprinten voor maximaal de zesde plek. Bestudering van de finishbeelden maakt duidelijk dat hij negende wordt geklasseerd. Erik laat zich ook niet onbetuigd maar ondanks zijn snelle laatste ronde -een seizoen record bij de M3-Amstelbochters- finisht hij op stek 21.