Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Jaap Edenbaan, 16 maart 2022.

Na twee jaar kon het door Corona geteisterde marathonseizoen 2021-2022 eindelijk weer worden afgesloten met de finale, de 'Kampioenschappen van Amsterdam'. Totaal 126 marathonrijders uit alle categoriën starten tegelijkertijd waarna de snelste rijders 75 ronden schaatsen, inclusief 15 premiesprints. Amstelbochters Ron Brandse en Johan Boelrijk wisten een premie te winnen, die in Café de Jaap direct werd geconsumeerd.
Sjoerd heeft leuke filmopnamen van de wedstrijd geplaatst op facebook (zie ook Facebookpagina marathonschaatsenamsterdam):
https://www.facebook.com/groups/171567299667628/permalink/2122961347861537/

Na deze wedstrijd werden de prijzen uitgereikt en de top vijf van het marathon club­klassement bekend gemaakt. Daarin eindigde de Amstelbocht nipt op de vijfde plaats. Bestuurslid Erik Evers mocht de felicitaties en de bijbehorende envelop in ontvangst nemen.

Met gemengde gevoelens kijken we terug op dit wederom door Corona beïnvloedde marathonseizoen. Uiteindelijk konden we tot ieders genoegen 8 tot 9 van de 12 wedstrijden schaatsen. Stan Nelissen wist het klassement bij de masters M1 te winnen, een bijzondere prestatie en bovendien twee wedstijden daarvan gewonnen. Ook Paul Kuyer reed een sterk seizoen en eindigde keurig in de top 12. Bij de M3 eindigde Ron Brandse sterk op de 9de plaats, Bart Gietema als 11de en Erik Evers als 26ste. Ook bij de M4 sterke uitslagen van Kees Bosman, Johan Boelrijk, Martin van der Esch en Gerrit Roos die daarmee de nodige punten verzamelden. Dit jaar reden er helaas geen Amstelbocht dames, (neo)senioren en junioren mee.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 100 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.