Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

schaatsen nov20Schaatsseizoen 2020-2021 was weer een vreemd seizoen. In de zomer kon er door de jeugd nog wel  getraind worden op de landijsbaan. Skeeleren ging ook goed op onze skeelerbaan bij de Ouderkerkplas voor de jongeren tot 18 jaar. De traditionele afsluiting met een knallend trainingsweekend, waar de conditie kon worden bewezen en de eerste schaatskilometers gereden, ging echter niet door. Daarna was er nog wat onzekerheid over de opening van de Jaap Edenbaan, maar gelukkig kon die wel open voor de licentieschaatsers. De eerste keren liep iedereen nog wel onwennig rond,  zo zonder kleedkamer en met een gezamelijk opstap- en afstapmoment. Ook was er in die eerste weken nogal eens een fikse regenbui, waarna je in je natte schoenen terug moest fietsen. Maar we waren allang blij dat we het ijs op mochten.

In november zagen we wel in dat de afluitingsavond die er nog zou komen van het vorige seizoen, niet door kon gaan. Er waren nog de prijzen , die nu tijdens de training werden uitgereikt.mariek20

De PR bokaal voor de klasse tot 40 jaar werd met verve gewonnen door Marieke Onink, zij verbeterde zich van 1min17.01 naar 1min04.79, een verbetering met 12.21 seconde! De Persoonlijk-record bokaal Masters was voor Gerdien Verweij, zij verbeterde haar 500 meter tijd met 'slechts" 0.34 seconde , maar dat was wel een wereldrecord Dames 55+.

Degene die het best zijn eigen snelste tijd kan raden krijgt  de Streeftijdenbokaal, die was dit jaar voor Roos Markus . Ze hoopte op de 500 meter in 40.35, het werd 40.46. Tweede werd Barend Bakker,  hij schatte zijn 300 meter in op 35.01, het werd 34.94. Dat is toch maar 0.07 verschil? Ja..., maar we rekenen het om naar de 500 meter, dan wordt het verschil bij Barend 0.07/300x500=  0.116667 ! Leuk om hierbij te vermelden dat van alle wedstrijdrijders die een streeftijd hadden ingevuld, er slechts drie waren die sneller reden dan hun verwachting: Barend, Gerdien en Tobias E. De overigen reden, soms vele seconden, langzamer.

De aanmoedigingsprijs werd door de trainers uitgereikt aan Nick Roest, 

roestnov20

Met een goede trainingsinstelling, veel lol, en wat doorzettingsvermogen gaat Nick nog veel plezier aan de schaatssport beleven.

Na deze verlate afsluiting van seizoen 19-20 gingen we vol goede moed door met seizoen 2020-2021. De eerste wedstrijden werden gereden, de opkomst was nog wat mager, met name door alle bijkomende regeltjes (geen publiek- anderhalve meter- geen jury- geen officiele uitslag- na je wedstrijd direct vertrekken). En omdat het geen officiele wedstrijden zijn mogen de tijden ook niet gepubliceerd. Wel kan ik vermelden dat onze rijders dikke persoonlijke records reden, door limieten heengingen die elke schaatser zich stelt ( voor de eerste keer onder de minuut op de 500 meter, onder de 13 seconden op de 100 meter enz) en dat dus volgend seizoen ook kunnen "voor het echie". 

De enige die nog wel een wedstrijd reed was Jelle Boonstra, hij werd uitgenodigd voor jeugdwedstrijden in Thialf en reed er 3 dikke persoonijke records (en clubrecords).

Na de periode van groepjes van 4 rijders in een trainingsgroepje, gingen we naar 2 per groepje, en weer terug naar 4, maar wedstijden werden er niet meer georganiseerd. Onze clubkampioenen van seizoen 2018-2019 mogen zich nog steeds clubkampioen noemen. En Gerdien vermelde vol trots dat ze dus nog steeds wereldkampioen is!

Gelukkig kwam er vorst. Met name de marathonrijders, die helemaal niet aan hun trekken kwamen dit seizoen, konden zich een dag of 3-4 uitleven op het natuurijs of op de baan van de Amstelbocht. Daarna volgden nog 2 weken trainingen, waarna er weer afscheid werd genomen van de baan en de trainers. 

We hopen vanaf mei weer trainingen bij landijsbaan en op de skeelerbaan bij de Ouderkerkerplas te mogen doen. 

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 100 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.