Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Utrecht 15 februari

Het Nk masters staat op de kalender en als je alles wint in het buitenland, moet je hier op het nationale podium ook je kunsten tonen. En daar is Gerdien gelijk goed mee begonnen. In Utrecht was het ijs nat, maar het gleed uitstekend. En de wind was driekwart mee. En veel kleren hoefde je niet aan, bij 13 graden.

Onder het toeziend oog van haar moeder wist ze de 500 meter in 43.92 te winnen. Niet helemaal tevreden, maar met ruim 3 seconden voorsprong op nummer twee kun je dan ontspannen aan de tweede afstand beginnen. 1.500 meter, daar kun je wat meer in je slag komen, en af en toe nog eens je houding corrigeren, en dan rolt er zomaar 2.18.36 uit (bij Gerdien tenminste). Dat is een voorsprong van NEGEN (9) seconden op nummer twee bij de D55.  Gerdien kan op twee oren gaan slapen en Oma Verweij kan met een goedkeurende blik naar huis. Morgen de 1000 en 3000 meter

 

Om de tijden even in perspectief te plaatsen: op de 500 meter was Gerdien tweede van alle dames, op de 1.500 meter eerste!

16 februari

podiumOp dag twee komt storm Dennis langs. De Jaap edenbaan heeft alle wedstrijden afgelast, het ijs is te slecht . Staat uw verslaggever in Utrecht aan de start van de 1.000 meter en ziet in de plas voor zich op de baan een verdrinkende wesp. Even een valse start maken om het beest in veiligheid te brengen, en hup weg. Maar onderweg ga je toch denken, wat is dat, een wesp, dat is toch... zomer...limonade op een terras ? Nee, dat is de warmste 16 februari ooit gemeten en hier schaatsen we het NK. De warme fohnwind maakt de baan in Utrecht drijfnat en winderig. Ook Gerdien lijkt last te hebben van ongewone omstandigheden. Haar tijd op de 1.000 meter, 1.31.49 is veruit de snelste in haar klasse, maar noch Gerdien, noch haar coach zijn tevreden. Te veel energie vermorst door inefficiënt bewegen, en wat erger is, als je dat op de 3 kilometer ook doet ben je er drie dagen stuk van. Gelukkig heeft ze nog even tijd om daar over na te denken. Het verbeteren van het wereldrecord op de 1.000 meter in de D55 klasse is ook een doel voor Calgary, niet voor Utrecht. Op de 3.000 meter rijdt Gerdien niet tegen een gelijke tegenstander uit een jongere leeftijdsklasse, maar tegen de nummer twee van de D55. Die heeft Gerdien alleen op de rug gezien, en ook die raakte steeds verder uit zicht. Met grote overmacht werd Gerdien Nederlands Kampioen Allround en afstandskampioenschap op de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging is met ca. 1.400 leden, voornamelijk woonachtig in de regio Amsterdam, één van de grotere ijsclubs van Nederland. Onze vereniging is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar tevens de landijsbaan is gelegen.

Deze ijsbaan is bij vorstperioden het belangrijkste aandachtsgebied omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Deze reputatie schept voor de ijsclub ook weer verplichtingen want na enige jaren verwacht men niet anders.
Andere aktiviteiten van de vereniging zijn:

  • Het mede-organiseren van de Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 100 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (125 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.