Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Jaap Edenbaan, 27 februari 2019.

De laatste avond van het reguliere marathonseizoen 2018/2019 op de Jaap Edenbaan. Overdag fantastisch weer. Een lekker zonnetje en hoge temperaturen. Het ijs ligt er dankzij de nieuwe installatie goed bij en blijkt bijzonder snel. In de avond als het verhoudingsgewijs behoorlijk afkoelt wordt echter duidelijk dat het ijs daardoor brosser is dan anders. Dat betekent dat een kleine beschadiging al vlug leidt tot een forse scheur met als gevolg een groot aantal valpartijen op het rechte stuk.

Bij de M3 drie Amstelbochtrijders die er flink in knallen. Gewoontegetrouw hangBartGietema IngmarMauricet Philip Wagenaar de eerste helft van de strijd wat achter in het peloton maar nu is hij vanaf het begin te vinden in de kop van het peloton. Erik Evers rijdt normaal mee en Kathleen Thomas laat zich ook niet onbetuigd. Maar het gaat bijzonder snel. Kathleen rijdt zelfs haar snelste ronde van het seizoen (35.692 seconden). Philip moet helaas wat passen en het lukt Erik niet om meer naar voren te komen. Uiteindelijk finisht Kathleen op positie 23 (eindklassement 48), Philip op 34 (EK 15) en Erik sluit het seizoen af met een 42e stek (EK 38).

Daarna de M4. Bart Gietema is de te kloppen man. Hij leidt in het tussenklassement en moet zorgen dat hij 'gewoon' de finish haalt. Na afloop meldt hij dat hij voor verschillende scenario's plannen klaar had liggen maar de ijsomstandigheden dwingen hem om niet te veel risico's te nemen en te zorgen dat hij erbij blijft. Door af en toe flink te sleuren op kop worden alle ontsnappingen voorkomen en geneutraliseerd. Dus uiteindelijk een groot peloton dat op de finish afstormt. Bart finisht in deze groep als zesde en blijft daarmee de leider in het klassement.

Dat het snel gaat wordt ook geïllustreerd door het feit dat zowel Martin van der Esch als Johan Boelrijk hun snelste ronde van het seizoen realiseren (respectievelijk 37.977 en 37.728 seconden). Remko van Roekel en Arjan de Wit rijden ook gewoon weer -sterk- mee. Remko legt beslag op plaats twaalf (EK 6) en Arjan wordt 27e (EK 28). Martin finisht op plaats 26 (EK 55) en Johan op plaats 29 (EK 39). In totaal hebben de M4-rijders dit seizoen 720.5 punten behaald met vijf dag overwinningen.

 

 Bart Gietema (© Ingmar Maurice)

De ArjanDeWitmeeste punten zijn echter behaald bij de M2. Die scoorden niet minder dan 796 punten en zijn daarmee de hofleverancier van dit seizoen. Deze avond eindigt met een vierde plaats voor Henk Portengen (EK 4), een zevende stek voor Jeroen Kolenberg (EK 15) en de negentiende stek voor René Markus (EK 29). Daarbij de snelste seizoensrondetijd voor Henk (32:457 sec.) en Jeroen (32:699 sec.).

Bij de M1 is alleen Auke Broex aanwezig. Sterk rijdend legt hij beslag op het beste resultaat van dit seizoen. Als zevende komt hij over de streep. Met het bijbehorende aantal punten eindigt hij daarmee in het eindklassement op positie vijftien.

De laatste marathonavond van het seizoen behelst het kampioenschap van Amsterdam. Een spektakelstuk waarbij elke rijder wordt verwacht om te strijden voor de premies. Na afloop daarvan de totale prijsuitreiking waarbij alle kampioenen gehuldigd zullen worden en bekend gemaakt zal worden welke vereniging dit seizoen de clubbokaal heeft gewonnen.

En verder geldt: het zit erop!