Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19.)

Afgelopen wedstrijddag een programma uit drie wedstrijden. De Dames/Junioren mixwedstrijd (twee categorieën, één competitie), de combiwedstrijd C1/C2 (starten gelijktijdig maar C1 rijdt 70 ronden en C2 rijdt 40 ronden) en de M4.

Bij de dames/junioren wordt al direct duidelijk dat de ijscondities uitstekend zijn. Hoge snelheden en een compacte groep. Toch wordt duidelijk dat de jonkies iets soepeler met de omstandigheden kunnen omgaan en dat de dames wat meer moeite hebben met tempowisselingen. Mees van Duren attent rijdend let goed op hij ziet zelfs dat het beennummer van Gerdien Meijer los is geraakt en naar de voeten is gezakt. Gaat dat een rol van betekenis spelen? Met haar ervaring weet Gerdien dit op te lossen. Toch lijkt Mees, hoewel hij alle aanvallen weet te pareren, deze avond niet geheel lekker in zijn vel te zitten. Regelmatig de handen op de knieën en minder op kop dan van wat we van hem gewend zijn.

foto: Gerdien Meijer en Mees van Duren                                      

MeesGerdien

Halverwege de strijd weten enkele jongelingen enigszins afstand te nemen. Niet al te veel maar het verschil wordt niet kleiner. Na driekwart wedstrijd lijken de jonkies zich op te gaan maken voor de allesbepalende eindsprint en wordt er meer en meer naar elkaar geloerd. Dat drukt het tempo enigszins en geeft de achtervolgers de mogelijkheid om weer aan te sluiten. En dan gaat het los en is het toch weer Mees die met een machtige laatste bocht de eindoverwinning weet op te eisen. Gerdien blijft in het spoor en finisht als zesde met een slotronde van 32 (snelste rondje van het seizoen tot nu toe!). Daarmee prolongeren zij plaats één (Mees) en twee in het algemeen (tussen)klassement.

Helaas geen Amstelbochters aan de start bij de C1/C2. Wel een vertegenwoordiging bij de M4. De verwachtingen zijn logischerwijs na de overwinning van Bart Gietema in de vorige wedstrijd hoog gespannen. Maar in een peloton van 48 rijders is van alles mogelijk. En er wordt voor elke meter gestreden. Ondanks de waarschuwing van de jury voorafgaand aan de wedstrijd dat van elke rijder wordt verwacht dat hij/zij sportief zal rijden en geen onnodige risico's mag nemen zijn er behoorlijk wat valpartijen. Gelukkig wordt er sportief gereden en zal de strijd puur op kracht en tactiek gewonnen moeten worden. De Amstelbochters zijn bij geen enkele valpartij betrokken dus wat dat aangaat is over geluk niet te klagen en zij werpen zich allen nadrukkelijk in de strijd. Dick Hess rijdt meer van voren dan we van hem gewend zijn. Arjan de Wit schuwt het nodige sleurwerk niet en dat geldt met name ook voor Martin van der Esch. Johan Boelrijk lijkt wat moeite te hebben met de hoge snelheid maar handhaaft zich wel in het peloton.

Waar Bart in de vorige wedstrijd door zeer tactisch te rijden in de laatste ronde kon toeslaan ontwikkelt zich nu een heel ander scenario. Min of meer gedwongen voert hij met nog twee ronden te rijden het peloton aan. Dat lijkt niet zo gunstig maar positief is wel dat Remko van Roekel in zijn kielzog op de tweede plaats rijdt. Is dit afgesproken werk?

Het beeld van de wedstrijd wijzigt zich niet en met de bel voor de laatste ronde, rijden Bart en Remko nog steeds op kop. Gaat Remko de beslissende demarrage plaatsen en het afmaken (daarmee tevens de eerste plaats innemen in het algemeen klassement)? De laatste bocht en de snelheid gaat nog verder omhoog en dan vooral bij Bart Gietema. Ongenaakbaar weet hij de kop vast te houden en als eerste de eindstreep te passeren. Remko moet een beetje passen en finisht als nummer vier. Net na de leider in het algemeen klassement.

In dit klassement heeft hij nu 154,1 punten en wordt direct gevolgd op plaats drie door Bart Gietema die in totaal nu staat op 143,2 punten.

Peter de Nooij finisht op plaats vijf en de andere Amstelbochters behalen een iets mindere klassering maar met een Amstelbochtoverwinning is het voor Dick Hess (23), Arjan de Wit (29), Johan Boelrijk (35) en Martin van der Esch (38) een avond om tevreden op terug te kijken. Zeker ook omdat zij allen de snelste rondetijd van het seizoen hebben gerealiseerd!

 

 

foto: Bart Gietema (© Ingmar Maurice)