Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Dick Backer is bezig een boek samen te stellen over Ouderkerkers in de Elfstedentocht.

De werktitel van het boek is: Elfstedenkoorts aan de Amstel, dan vallen daar Ouderkerkers, Amstelveners, Nessers en Zwarte Katters ook onder!

Dick doet o.a. ook onderzoek in het archief van de Friese Elfsteden Vereniging en het eerste Friese Schaatsmuseum te Hindeloopen. In 1940 bij de 6e Elfstedentocht werd er voor het eerst melding gemaakt van Ouderkerkers in de wedstrijd en de toertocht. In de wedstrijd waren dat C. Louwen uit Amstelveen en C.R. Jurrjens van de Amsteldijk Noord. In de toertocht reden A.C. Kea en B. van Zadelhoff uit Ouderkerk.  Dick is nog wel op zoek naar familie van deze Louwen en Jurrjens. Amstelbocht lid Harry Brunmayer is maar liefst 5x gestart waarvan in 1985 in de wedstrijd.

Van Jacques Droog hoorde ik dat Harry op latere leeftijd nog wereldkampioen roeien is geweest en ook van de voorzitter van roeivereniging Willem III in Amsterdam waar hij lid van verdienste is, krijg ik nog informatie.

Harry reed in 1956, 1963, 1985, 1986 en 1997 waarvan in 1985 noodgedwongen aan de wedstrijd.

In 1956 heeft hij de tocht volbracht, in 1963 opgave, in 1985 reed hij de wedstrijd maar staat niet in de uitslag, dus wellicht buiten de tijd uitgereden? 1986 mij niet bekend  en 1997 opgave bij Dokkum met bevriezingsverschijnselen. Wie heeft wat meer informatie over Harry in 1985 en 1986?

Dick heeft inmiddels een behoorlijke lijst van deelnemers opgebouwd en wil iedereen zijn verhaal laten vertellen. De lijst wordt steeds langer en langer van rijders met en zonder startkaart, rijders op een kaart van een ander, zwartrijders 1 dag vooruit en mannen en vrouwen die wel gestart zijn en door allerlei omstandigheden de eindstreep niet hebben gehaald. Alle verhalen zijn de moeite waard.

Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om over randverschijnselen te vertellen die betrekking hebben op Ouderkerk e.o. in de Elfstedentocht. Bijvoorbeeld over de Heya schaatsfabriek aan de Amsteldijk Noord. Voorzitter Nico van Wieringen heeft nog HEYA-schaatsen geschonken aan verzamelkring De Poolster.

Een mooi verhaal van historische waarde van Bert Lassche over het ontstaan van de Viking schaats met Jaap Havekotte, vader Co Lassche en Jan van Wiltenburg mag niet ontbreken in het boek. Over kunstenaar Cees Bantzinger (Amstelzijde) die in 1963 namens Elsevier langs het parcours zat te schilderen en te tekenen.

Of over de inhaakadvertenties in dagbladen bij de Elfstedentocht die bij café Piet van Raak aan de Amstelzijde werden beoordeeld.

Het streven van Dick is het boek te laten verschijnen in de winter van 2018/2019.

Mocht je Dick nog van informatie willen voorzien: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging is met ca. 1.400 leden, voornamelijk woonachtig in de regio Amsterdam, één van de grotere ijsclubs van Nederland. Onze vereniging is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar tevens de landijsbaan is gelegen.

Deze ijsbaan is bij vorstperioden het belangrijkste aandachtsgebied omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Deze reputatie schept voor de ijsclub ook weer verplichtingen want na enige jaren verwacht men niet anders.
Andere aktiviteiten van de vereniging zijn:

  • Het mede-organiseren van de Botshol tocht en de Botshol- en de Angstel en Plassentocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 100 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (125 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Ronde Hoep Loop op de tweede zondag in Mei.