Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Regen, regen en nog eens regen. Zo vallen de avondomstandigheden het beste samen te vatten op de warmst gemeten 24 januari ever. De baan dweilen is zinloos. De M1/M2 combinatiewedstrijd start met een kleumende groep rijders. Maar de strijd is er niet minder op en waar Henk Portengen achteraf verklaart dat een kort moment van onoplettendheid betekent dat de slag wordt gemist. De ijsomstandigheden zijn dan ook nog bepalend voor het beeld van de wedstrijd. Door de wind zijn er behoorlijk wat takjes op de baan te vinden en dat levert de nodige valpartijen op. Vier rijders weten, met nog een twintigtal ronden te gaan, een gaatje te slaan. De grote groep lijkt het dan wel best te vinden maar de koplopers lukt het niet om een ronde te pakken. Dan grijpt de scheidsrechter in en moet het peloton drie ronden voor het einde afsprinten. Daarbij scoort Gijs de Nooij een verdienstelijke achtste plaats. Henk Portengen glijdt als negende over de streep. Dennis Wolthuis komt binnen op de 17e plek.

De M1 rijders moeten dan nog 35 ronden. Paul Kuijer bemoeit zich nadrukkelijk met het verloop van de wedstrijd. Maar op driekwart van de wedstrijd lijkt de pijp leeg en zakt hij naar de laatste positie. Met nog acht ronden te gaan weet hij toch nog wat onvermoede krachten aan te wenden en legt uiteindelijk beslag op de dertiende positie. Stan Nelissen gaat hem voor op positie vijf. Frank Onink en Auke Broex passeren de streep als nummer 17 en 18.

Na een borstelpauze om de takjes te verwijderen is het de beurt aan de masters M3. Zodra de startbel klinkt, kleunen de rijders er als vanouds in. Ron draait zijn rondjes gewoontegetrouw in de toptien en Erik Evers rijdt in de staart van het peloton. Het is Erik, daartoe flink aangemoedigd, die buitenom vaar voren schuift en brutaal de kop overneemt. Hij laat zich aflossen en blijft ronden lang keurig meedraaien. Dan zakt hij echter steeds verder terug en passeert uiteindelijk de eindstreep als 21e. Ron Brandse finisht op een voor hem bescheiden tiende plek maar houdt daarmee wel de tweede positie in het tussenklassement.

En dan… stopt het me regenen. De M4-rijders, met een flinke Amstelbocht-delegatie, zorgen voor een levendige strijd. Een immer strijdende Remko van Roekel weet zijn beste resultaat ooit te behalen. Voluit buitenom sprintend in de laatste ronde komt hij als nummer vijf over de streep. Bart Gietema (22e positie), Kees Bosman (26e) en Martin van der Esch (30e) weten verder ook punten te scoren. Johan Boelrijk finisht op een 34e plek.

JohanMartin