Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

De 'oudjes' moeten deze avond weer aan de bak. Zware omstandigheden: stevige wind en stroef ijs. De combiwedstrijd M2 (40 ronden) met M1 (75 ronden) staat als eerste op het programma. Bij de M2 is het Amstelbocht-trio compleet en bestaat uit: René Markus, Gijs de Nooij en Henk Portengen.

 

Al na enkele ronden is duidelijk dat het niet een avond is waar veel ontsnappingen succesvol zullen zijn. Het lijkt er zelfs op dat de rijders er niet zo veel zin in hebben en maar gewoon hun rondjes rijden. Aan de hoofden is echter goed te zien dat het een zware wedstrijd is. Met nog 25 ronden te gaan een slimme actie van Henk Portengen die daarmee weet los te komen van de groep. Maar een reactie blijft niet uit en de meeste rijders weten weer aan te sluiten. René heeft het moeilijk maar ook hem lukt het om het gaatje te dichten. Gijs de Nooij behoudt overzicht en lijkt zich te gaan opmaken voor een geweldig eindschot. De snelheid is inmiddels dermate hoog dat  verschillende rijders af moeten haken. Ook een valpartij op het rechte eind en als iedereen van de schrik is bekomen zijn er zomaar twee rijders los van de grote groep en pakken binnen no time 50 meter voorsprong. Maar ook deze ontsnapping houdt geen stand. Dan een poging van Ouderkerker Dennis Wolthuis maar ook hij moet weer passen. Dan nog 5 ronden te gaan en als een duveltje uit een doos rijdt Henk op kop maar dan knalt het peloton uit elkaar. Iedereen knokt voor wat hij waard is en dat levert een achtste plek op voor Gijs de Nooij en een dertiende stek voor Henk Portengen. René Markus moet definitief passen en finisht op forse achterstand en wordt niet geklasseerd.

 

Dan is het ijs voor de mannen van de M1. Een vergelijkbaar wedstrijdverloop. Ontsnappingen die geen stand houden. Ook niet voor de man die 40 meter weet te pakken met nog vijf ronden te gaan. Maar ook hier weer een 'ieder-voor' zich laatste ronde met een 15e plek voor Auke Broex en een 17e stek voor Paul Kuijer.

 

Na de baanverzorging zijn de M3 rijders aan de beurt. Kort voor de start geeft Ron Brandse al aan dat hij zich zal moeten verstoppen om later nog iets te kunnen betekenen. Maar tot ieders verbazing levert Ron vanaf het begin een groot aandeel in de kopgroep van vijf rijders. Ronde na ronde blijven zij voor op het peloton. Net als het publiek er rekening mee gaat houden dat de koplopers zich niet meer laten pakken komt de grote groep in actie. Met nog twaalf ronden te gaan is het peloton weer compleet. Maar Ron is niet te houden. Met een stijlvolle actie lijkt hij buitenom weer afstand te gaan nemen maar het noodlot slaat toe. Vlak voor hem een rijder die valt en die is voor hem niet meer te ontwijken. Daar lijkt een goed resultaat in het water te vallen en in de kussens te eindigen. Maar Ron staat op en het peloton is geschrokken. Binnen twee ronden sluit hij aan. En hij stoomt gewoon door naar voren. Nog acht ronden te gaan. Toch nog een rijder die ontsnapt maar uiteindelijk een breed uitwaaierend peloton dat op de streep afstormt. Gelukkig zijn er camerabeelden en na bestudering daarvan blijkt Ron als zevende over de streep te zijn gekomen. Verder finisht Kathleen Thomaes in haar debuut bij de M3 op een 19e stek en passeert Erik Evers als tweeëntwintigste de finishlijn.

 

Het slot wordt verzorgd door de M4. Een wedstrijd die ook wordt gekenmerkt door valpartijen. Zelfs in de loze ronde is het al raak maar door interventie van de scheidsrechter begint een complete groep aan de wedstrijd over 25 ronden. Een viertal Amstelbochtrijders is aanwezig: Arjen de Wit, Remko van Roekel, Johan Boelrijk en Dick Hess. Met nog 14 ronden te gaan is een man op kop. Hij wordt door één rijder bijgehaald. Dick Hess moet de kastanjes voor de grote groep uit het vuur halen want niemand neemt over om mee te helpen het gaatje te dichten. Een van de koplopers kan het niet bolwerken en moet afhaken. De ander blijft de grote groep voor en glijdt als eerste over de finish. Helaas valt Johan in de voorlaatste ronde en is daarmee uitgeschakeld voor een goede klassering. Het is Remko die als beste Amstelbochter, op een elfde stek, de finishlijn passeert. Dick eindigt op plaats 19 en Arjan eist de 42e plek op (en dat is weer een verbetering!).