Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Amstelbocht masters starten voortvarend bij de marathons. Woensdag 18 oktober 2017

Afgelopen woensdag 16 oktober, de eerste marathons van het seizoen op de Jaap Edenbaan. Deze week twee opvallende zaken. Op de eerste plaats worden twee van de vier wedstrijden opgeëist door dames en afgelopen zaterdag vormen de dames het grootste peloton van de landelijke marathontop.

De master rijders zijn de veertigplussers. De combiwedstrijd M1/2 als eerste op het programma van deze avond. Alle M1 en M2 rijders starten gelijktijdig. De M2 is een wedstrijd over 40 ronden en de M1 een wedstrijd over 75 ronden. Tijdens de eerste 40 ronden moeten de M1 rijders achter de M2-rijders blijven daarna kunnen zij onderling de strijd aangaan.

De eerste ronden zijn rommelig met direct al uitlooppogingen. Eén rijder ontsnapt. Een tweede weet nog aan te sluiten en samen gaan ze aan de haal. Na enkele ronden gaan twee andere rijders vanuit het peloton in de achtervolging. Het is spannend om te zien of het de ontsnapten gaat lukken om een rondje voorsprong te nemen. In eerste instantie lukt het het eerste duo om achter aan te sluiten en uiteindelijk weten nummer drie en vier in de wedstrijd ook een rondje te pakken en daarmee de bonus van vijf punten binnen te halen. De Amstelbochters, Gijs de Nooij en René Markus zien dit met lede ogen aan maar kunnen er weinig aan doen. Toch rijden zij niet voor spek en bonen mee. Met nog enkele ronden te gaan weet René zich in een goede positie te manoeuvreren en lijkt het er op dat hij zich opmaakt voor een topklassering. Het is echter Gijs die met een grandioze spurt de sprint weet te winnen van het peloton (vijfde positie). René komt als nummer 19 over de streep.

Van de vierkoplopers weet Esther Pennings de sprint te winnen en daarmee is zij de eerste winnaar van dit seizoen.

Dan is de baan vrij voor het M1 peloton. Daarbij Amstelbochters Auke Broex en Paul Kuijer (en  Ouderkerker Stan Nelissen). In dit deel van de wedstrijd is er één man die duidelijk de sterkste is en met één ronde voorsprong de overwinning opeist: Jan Hubert. Paul Kuijer weet door een uitgekiende strategie en nog enkele ronden te gaan samen met de koploper 50 meter te pakken. Eén man weet nog aan te sluiten maar dan ontploft het peloton. Stan eindigt op positie 4, Paul op positie 5 en Auke eindigt op plaats 18.

M3.

Daarbij drie Amstelbochters: Dirk Jan Bakker (dit seizoen terug van weggeweest), Ron Brandse en Erik Evers. Een grote groep rijders van ongeveer gelijk niveau. Verschillende uitloop­pogingen maar alles wordt geneutraliseerd. Hoewel Ron Brandse de sterkste Amstelbochter is (regelmatig rijdend op de kop van de groep), is het de winnaar, Erica Della Guardia - de Jong, die deze avond weet te heersen. Eindklassering Amstelbochters: Ron: 7, Dirk Jan 16 en Erik 18.

De grootste groep Amstelbochters rijdt bij de M4, Martin van der Esch, Dick Hess, Johan Boelrijk (debutant bij de M4), Remko van Roekel en Arjan de Wit (die zijn eerste marathon bij de masters rijdt). Een grote groep, een scheur in het ijs in de Middenwegbocht en een valpartij van Dick Hess in een van de eerste ronden. Gelukkig weet hij na een aantal ronden weer aan te sluiten maar het heeft kracht gekost. Wederom een wedstrijd waarbij niemand sterk genoeg is  om te ontsnappen en een ronde te pakken. Met nog zes ronden te gaan neemt een sterk rijdende Martin -nogmaals- de eerste positie in en voert het tempo nog eens op. Reactie volgt maar Martin is een man van de lange adem. Arjan heeft inmiddels moeten lossen en Dick, Johan en Remko zitten op het welbekende 'vinkentouw'. Nog vier ronden en het tempo gaat nog verder omhoog. Martin blijft voorin meerijden. Dan de laatste ronde. Vier rijen breed dendert het peloton door. Dick schuift verder naar voren en komt in redelijke positie de laatste bocht uit. Johan rijdt sterk mee en dan de groep over de finish. De video komt er aan te pas om een klassement op te kunnen maken. Resultaat: Dick finishte op plaats 6, Johan op 8, Martin op 18 en Remko wordt geklasseerd op positie 21.

Volgende week starten de Dames, C1/C2 en de C3 met hun seizoen.