Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

De Amstelbocht sluit op spectaculaire wijze het marathonseizoen af.

De laatste avond. Een derde plaats in het klassement. Goed ijs. Wat staat de rijders te wachten. De M3 rijders starten als eerste. De verwachting is dat er heel attent gereden zal worden. Iedereen kent elkaar inmiddels en de verschillen zijn te overzien. En de eerste ronden wijzen daar ook op maar dan een versnelling, een gaatje, rijders die vanuit het peloton proberen aan te sluiten. Het verschil is niet groot maar de snelheid is hoog. Na enkele ronden wordt duidelijk dat de kopgroep, veertien man sterk, heel serieus bezig is. een van deze mannen is Ron Brandse. Maar de grote groep wil zich niet gewonnen geven. Dan, met nog 13 ronden te gaan, een valpartij in de kopgroep. 12 man gaan in hoog tempo door en de afstand met de grote groep wordt steeds groter. Dat wordt één man te veel. Nog elf man in de kopgroep. Gaan zij één rondje pakken? Eén man weet weg te springen en aan te sluiten. De rest zal zo wel volgen maar de jury grijpt in. Het peloton krijgt met zes ronden te gaan de bel voor de laatste ronde om zeker te zijn van een overzichtelijk verloop van de wedstrijd. Het is Philip Wagenaar die de sprint van deze groep weet te vinden (plaats 12). Kees Bosman finisht op plaats 24 en Erik Evers op plaats 28. Dan de sprint van de kopgroep. Ron Brandse sluit zijn seizoen af met een 4e plaats. Daarmee eindigt hij als negende in het eindklassement.

Totaal aantal punten voor De Amstelbocht is 61 en dat betekent de hoogste score van het seizoen.

Dan de dames met Heleen Compier en Kathleen Thomaes. Dit is wel een wedstrijd uit het boekje. Alle dames houden elkaar goed in de gaten om niet de slag te missen. Heleen Compier, uiteraard gebrand om een derde overwinning binnen te halen heeft als strijdplan: gewoon meerijden en dan kijken of zij, met zeven ronden te gaan, de slag kan maken. Maar het loopt anders. Af en toe versnelt de groep om daarna weer te gaan staan. Zo ook met nog negen ronden te gaan. Als de groep weer gaat staan springt Heleen weg en weet zij weer, op de voor haar kenmerkende wijze, de groep op afstand te zetten en de overwinning op te eisen. Kathleen Thomaes rijdt goed mee en eindigt op plaats zeven. Daarmee scoren de Amstelbochtdames 34,1 punten. Ook een seizoen record.

Als het ijs verzorgd is maken de C1/C2 mannen zich op voor hun wedstrijd. Langs de kant wordt Bart van Duren meegedeeld dat hij in navolging van Heleen Compier ook voor een derde overwinning moet gaan. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Een levendige wedstrijd, in hoog tempo waarbij met name de jonkies Terence Brandse, Thijs Wagenaar en Roos Markus zich niet onbetuigd laten. Helaas moet Peter Wesseling even verzaken en moet hij een rondje laten lopen. Uiteraard laten Jan-Willem Meijer en Niels de Jong zich ook niet onbetuigd. Nog vijf ronden te gaan. Peter Wesseling (met één ronde achterstand) sleurt ronde na ronde aan kop om zijn maatjes een goede uitgangspositie te bezorgen. Dan grijpt de jury in en sommeert hem de wedstrijd te verlaten. Maar zijn inspanning wordt beloond. Een daverende eindsprint die overtuigend door Bart van Duren wordt gewonnen. Verder finisht Terence Brandse op plaats 4. Thijs Wagenaar op 10, Niels de Jong op 12, Roos Markus op 13 en Jan-Willem Meijer op 14. Dat levert in totaal 72,1 punten op.

De C1-rijders rijden dan nog door. Een niet al te grote groep maar daarbij wel Bart Segers. Hij weet sterk rijdend te finishen op plaats 3 oftewel 18 punten!

Toeschouwers aan de kant beginnen zich af te vragen wat dit gaat betekenen voor het clubklassement. Maar eerst nog één combiwedstrijd te gaan, de M1/M2. Iedereen voelt de druk om goed te presteren en dat gebeurt dan ook. Hoge snelheden met weinig ontsnappings­pogingen en de grote groep M2-mannen maakt zich al ronden voor het einde op voor de eindsprint. Zowel Henk Portengen als Gijs de Nooij weten een uitstekende uitgangspositie te realiseren. Wordt dat de derde Amstelbochtoverwinning van deze avond? Het is Gijs de Nooij die met een geweldige snelheid de laatste bocht uitkomt en afsnelt op de streep. Helaas maakt de finishfoto duidelijk dat hij als tweede de streep is gepasseerd. Henk Portengen glijdt als vierde over de streep en René Markus scoort ook nog vier punten met zijn 27e plek. Totaal 60 punten.

Dan de laatste groep (M1) met Paul Kuijer. Hoge snelheden wisselen af met rustig rijdende mannen die niemand uit het oog verliezen. De groep dunt uit tot acht man. Dan weer een versnelling en die wordt Paul Kuijer te machtig. Hij laat zich terugzakken tot twee achtervolgers. Het blijft tot het einde de vraag of deze drie man toch nog weten aan te sluiten. Dat lukt niet. Wat wel lukt is dat Paul Kuijer als eerste van de drie achtervolgers over de streep gaat. Dat levert acht punten op.

Enkele karakteristieken:

Totaal Amstelbochtpunten deze avond: 253.2 punten.

Bij de C2 eindigt Terence Brandse met 124 punten als beste Amstelbochter van het seizoen op een vijfde plek in het eindklassement.

Gijs de Nooij (M2) scoort een derde plaats in het eindklassement met in totaal 211,1 punten. Hij is daarmee de Amstelbochter met de meeste punten van dit seizoen.

Dick Hess bereikt met een score van 175,2 punten een vierde plek in het eindklassement bij de M4.

Heleen Compier (100% score) en Bart van Duren sluiten dit seizoen af met elk drie overwinningen.

Voor meer resultaten zie de categoriepagina's.

Wat blijft is de vraag: Wat is het resultaat van De Amstelbocht in het clubklassement van dit seizoen? De jury heeft nog geen mededeling gedaan.