Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Verslag marathon 1 maart

De stand van zaken aan het begin van deze avond is een vierde positie voor De Amstelbocht in het klassement van Amsterdam.

Bij de start van de eerste (combi)wedstrijd met een interessant deelnemersveld staan niet minder dan zes Amstelbochters. Thijs Wagenaar is de eerste die zich laat zien en neemt het initiatief voor de eerste ontsnapping. Maar de belangen zijn groot en de renners kennen elkaar inmiddels dus er volgt een reactie en na enkele ronden is de groep weer compleet. Erg hard gaat het niet en dat geeft, met nog 24 ronden te gaan, Peter Wesseling de kans om een gaatje te slaan. De reactie is wat lauw. Eén man springt achter hem aan en met z’n tweeën pakken ze ruim honderd meter.

Het is een strategische wedstrijd en dat wordt ook duidelijk door de reactie van de groep. Het peloton geeft langzaam wat gas bij en achterhaalt de twee koplopers. Nog dertien ronden te gaan en zo langzamerhand zie je rijders naar voren. Zo komt Roos Markus opzetten. En even later zien we Bart van Duren opkomen en de snelheid gaat omhoog. Toch is het Peter Wesseling die nog eens flink gas geeft en wegloopt. Je ziet de andere rijders kijken. Kunnen we hem laten gaan of is hij een gevaar voor het klassement? Nog zes ronden. De andere Amstelbochters proberen de wedstrijd op slot te gooien en dat lukt vooralsnog. Maar dan ontploft het peloton. Snelheid gaat omhoog, Peter Wesseling wordt achterhaald. Bart van Duren komt in botsing met een andere rijder maar blijft op de been en de groep stormt af op de streep. De uitslag: Bart van Duren (3), Thijs Wagenaar (5), Terence Brandse (6), Roos Markus (7), Niels de Jong (9) en Peter Wesseling (20). Alle rijders halen punten (in totaal: 76 punten).

Bij de C1 helaas geen Amstelbochtvertegenwoordiging. Dat geldt niet voor de volgende wedstrijd voor de Dames.

Ook vanavond staat Heleen Compier aan de start. Voor haar tweede officiële marathon en zal het weer gaan lukken? Haar opbouw is hetzelfde als de vorige wedstrijd. Rustig meegaan en dan zo’n 15 ronden voor het einde zich melden aan de kop. Dat is voor twee andere rijdsters het moment om gas te geven en een voorsprong te nemen. Maar er is een derde rijdster die aansluit: Heleen Compier!

De groep laat het niet zo maar gebeuren want Heleen speelt dan wel geen rol van betekenis in het totaalklassement, dat geldt niet voor de andere twee dames. Na drie ronden worden de koplopers achterhaald en komt iedereen overeind. Iedereen? Nee niet iedereen want het is andermaal Heleen Compier die versnelt en nu alleen, met nog elf ronden te gaan, een voorsprong neemt. De groep reageert amper, die letten meer op elkaar. Het is wederom Heleen die met een opspelende rug, voor de tweede keer in successie de winst met een ruime voorsprong opeist. Dat betekent weer 20,1 punten. Al zeven rijders die punten behalen!

Dan is het de beurt aan de M3. Zij zullen over een wedstrijd van 35 ronden moeten gaan strijden voor de punten. Ook hier wordt weer strategisch gereden en de omstandigheden zijn zwaar, lichte regen en dat maakt het ijs stroef en de belangen zijn groot. Dan een ontsnapping. De groep reageert maar er wordt zeer zenuwachtig gereden met als gevolg een valpartij met o.a. Kees Bosman als slachtoffer. En dat terwijl de groep in achtervolging is op de koplopers. Van deze hoge snelheid wordt Johan Boelrijk ook het slachtoffer want hij moet de groep laten gaan. Philip Wagenaar manifesteert zich goed aan de kop van het peloton. Ron Brandse rijdt als vanouds weer sterk en Erik Evers laat zich ook niet onbetuigd. Dan een zeer serieuze ontsnapping. Vier sterke rijders lijken samen te gaan werken om de groep op een ronde te zetten. Maar dat is in deze fase van het seizoen niet meer te doen. De kaarten zijn geschud, de snelheid is hoog, de ontsnapten worden achterhaald en iedereen maakt zich op voor de eindspurt. Resultaat voor de Amstelbocht: Ron Brandse (12), Philip Wagenaar (22) en Erik Evers (23). Dat levert in totaal 36 punten op.

De M4 staat aan de start voor hun laatste wedstrijd van het seizoen, de zogenaamde finale wedstrijd. Wat gaat het worden? Het is zwaar en men durft niemand te laten gaan. Dick Hess die normaliter rustig zijn eerste ronden rijdt in de staart van de groep zien we vanavond direct in de top-5. En ook hier een groep waarbij iedereen, iedereen in de gaten houdt en het eindresultaat een eindspurt voor de hele groep. Resultaat: Dick Hess (4), Remko van Roekel (11) en Martin van der Esch (24). Bij deze groep kan dus een eindklassement worden opgemaakt. Dick Hess eindigt op de vierde plaats (175,2 punten met dit seizoen twee overwinningen). Remko van Roekel eindigt op de 16e positie (114 punten) en Martin van der Esch staat geklasseerd op de 53e plek met in totaal 40 punten.

De resultaten van deze avond blijken ook voldoende voor de Amstelbocht om in het clubklassement één plaatsje stijgen (plaats nummer drie). Nog een avond te gaan!

Verslag marathon 15 februari

CompierHeleen01

Heleen Compier komt, ziet en overwint!

Het einde van het seizoen komt in zicht. Nog enkele avonden te gaan en de verschillen erg klein in het clubklassement. Gaat het De Amstelbocht lukken om de eerste plaats vast te houden.

Deze avond staat als eerste de M4 aan de start. Blijft Dick Hess vanavond op de been? Inmiddels is hij afgezakt naar de negende plaats in het tussenklassement. De start is adembenemend. Een hoog tempo en toch een serieuze ontsnapping. Al vlug een gat van 80 meter. Ronde na ronde blijft

 

dit de situatie in de wedstijd. De koplopers blijven er in geloven en  de grote groep wil niet buigen. Dan met nog vijftien ronden te gaan een hergroepering en komt alles een beetje tot rust. Wel de nodige rijders die de pijp al aan Maarten hebben moeten geven. Daaronder ook Rhodante Ahlers die wel stug door rijdt.

De rijders verliezen elkaar niet meer uit het oog en de grote groep gaat zich al vijf ronden voor het einde van de wedstrijd opmaken voor de grote finale. De posities worden ingenomen. Elk risico wordt uitgebannen en dat levert een grote groep op die af dendert op de finish. Resultaat:

een zesde plaats voor Dick Hess, Remko van Roekel als nummer 17 over de streep en Martin van der Esch eindigt op positie 30. Samen goed voor 40 punten.

Dan is het de beurt aan de dames. Een nieuw gezicht: Heleen Compier met beennummer 1 en een Amstelbochter. Jong en amper marathonervaring. Zij start voorzichtig maar schuift langzamerhand richting de kop van het peloton. Met nog vijftien ronden te gaan neemt zij de kop over en deelt meteen een plaagstootje uit. In de bocht versnelt zij en neemt zonder slag of stoot binnen één ronde een voorsprong van zo’n 100 meter. In de groep kijkt men elkaar aan en de dames vragen zich af: “Wie is dit en wat moeten we?”. Heleen rijdt ondertussen gewoon door (nog twaalf ronden te gaan). De achterblijvers versnellen want de voorsprong wordt maar niet kleiner. Heleen geeft wat meters prijs. Nog acht ronden te gaan. Dan op het rechte stuk blijkt dat haar rug begint op te spelen en moet zij twee slagen laten lopen en staat zelfs even rechtop. Is dat het sein voor de achtervolgers om het gat dicht te rijden?

Heel even lijkt het daarop maar Heleen heeft haar slag al weer te pakken en loopt zelfs weer  uit. Nog zes ronden. Heleen moet weer even rechtop. De groep krijgt het gat echter niet kleiner en langs de kant nemen de aanmoedigingen toe en dat geeft vleugels. Nog twee ronden en duidelijk wordt dat alleen nog een val roet in het eten kan gooien. Het is behoorlijk afzien maar het geloof, de overtuiging en de wilskracht is er en met duidelijk verschil finisht zij als eerste. Een sprookje: in de eerste officiële marathon een zwaar bevochten maar onvergetelijke overwinning en goed voor 20,1 punten.

Laten de M3 rijders zich hierdoor inspireren? Inspiratie kunnen zij goed gebruiken want punten scoren valt in deze categorie nog niet mee. Direct een hoog tempo en dat meerdere ronden waardoor al vroeg in de wedstrijd verschillende rijders moeten afhaken. Johan Boelrijk en Ids Hilarides weten zich in eerste instantie uitstekend te handhaven maar dan is het vat leeg en moeten zij de groep laten gaan. Dat geldt niet voor Philip Wagenaar die met elke ronde meer naar voren weet te komen. Het beeld van de wedstrijd wijzigt niet en met nog twee ronden te gaan ligt Philip Wagenaar in de derde positie en weet alle aanvallen op deze positie keurig te pareren. Dan even contact op het voorlaatste rechte stuk. Dat gaat bijna fout maar hij weet de schade te beperken en dan de laatste bocht. Daar gaat het toch nog mis. In kansrijke positie onderuit. Dat levert uiteindelijk de volgende uitslag op voor de Amstelbochters: Ron Brandse als zeventiende over de streep en Kees Bosman die beslag legt op de 27e plek. Erik Evers finisht als 33e en Philip Wagenaar komt, zwaar teleurgesteld, als 37e over de streep. Dat levert in totaal 18 punten op.

Dan als laatste wedstrijd de combi M1/M2. Weer hetzelfde beeld. Hoge snelheden amper ontsnappingen maar uiteindelijk een winnaar die nummer twee toch nog op enige achterstand heeft weten te zetten. Nummer twee finisht vervolgens met enige afstand voor het peloton dat strijdt voor de derde plek. Amstelbochtresultaten: Gijs de Nooij positie 4 en Henk Portengen positie 10. Samen goed voor 48 punten.

De M1 mannen strijden dan nog door voor hun wedstrijd. Daaronder Paul Kuijer die keurig stand weet te houden en finisht op plek 8 (8 punten).

In totaal deze avond 134,1 Amstelbochtpunten. Is dat voldoende? Helaas komen de rekenmeesters tot de conclusie dat de verschillen niet groot zijn maar dat De AmstelBocht afgezakt is naar de vierde plaats in het tussenklassement!

Tussenklassement

 

Verslag marathon 8 februari 2017

Een koude avond met de nodige wind en een grote groep M4-rijders aan de start. Na het bekend worden van de koppositie voor de Amstelbocht in het clubklassement van de Jaap Edenbaan zijn de verwachtingen hoog gespannen. De Amstelbochtdelegatie in deze categorie heeft al voor de nodige punten gezorgd. Wordt dit vanavond gecontinueerd? Na de loze ronde is er direct spektakel. Versnellingen, tactisch afstoppen, vertragen, kortom een levendige wedstrijd met een opvallend voorin rijdende Remko van Roekel die ervan overtuigd is dat hij beter kan scoren dan in de voorgaande wedstrijden. Dan de voorlaatste ronde met in het peloton Natasja van Schaik. Opvallend krachtig rijdend en in een positie die zij nog niet eerder heeft meegemaakt. Een primeur. Dan slaat het noodlot toe. Weer wordt Dick Hess geraakt door een tegenstander en komt hij ten val. Gelukkig weet Martin van der Esch, die in zijn kielzog rijdt, hem net te ontwijken en blijft zelf op de been. Maar hij staat nagenoeg stil en het peloton dendert door. Remko van Roekel is de enige die mee kan doen voor de punten en komt als 19e over de streep (12 punten). Natasja komt binnen op een memorabele 32e plek en dat belooft wat voor de komende wedstrijden. Martin van der Esch weet de streep te passeren op plaats 39. En de achterstand van Dick Hess is te groot om opgenomen te worden in de uitslag.

Bij de Dames Kathleen Thomaes aan de start. Maar zij kan geen potten breken en haakt halverwege de wedstrijd af. Score dus nul punten. Het totaalresultaat van deze twee wedstrijden zou De Amstelbocht wel eens de koppositie kunnen gaan kosten in het clubklassement. Zeker ook gezien de resultaten die de M3 rijders tot nu toe hebben weten te scoren en zij staan na de dames aan de start.

Maar waar voor wordt gevreesd wordt direct gelogenstraft. Verschillende ontsnappingen waarbij Ron Brandse, zeer sterk rijdend, steeds is vertegenwoordigd. Ook Kees Bosman rijdt vanavond opvallend sterk en dat terwijl het tempo bijzonder hoog ligt. Slachtoffers daarvan zijn Johan Boelrijk en Philip Wagenaar die af moeten haken. Met nog dertien ronden te gaan zijn alle groepjes weer samengeklonterd tot een grote groep die zich dan al op maakt voor een knallende finale. Ontsnappen is niet meer mogelijk en dan klinkt de bel voor de laatste ronde. Erik Evers en Kees Bosman weten zich uitstekend te handhaven. Erik passeert de streep als 18e en Kees als 22e. Maar dan Ron Brandse. Die rijdt een daverende laatste ronde en sluit als derde deze wedstrijd af. Het resultaat: 50 punten (een seizoenrecord).

Wat brengt dan de laatste wedstrijd? De C2 rijders staan aan de start. Zonder Roos Markus en zonder Bart van Duren. Gaat de Amstelbochtvertegenwoordiging nog punten weten te scoren? Ook bij de C2 een grillig wedstrijdverloop. Veel ontsnappingen die allemaal weer teniet worden gedaan. Nog 28 ronden te gaan. Twee man op kop, waaronder Jan-Willem Meijer, en die gaan hard door. Uiteraard komt er een reactie uit de groep en wordt het gat snel kleiner. Na de hergroepering wat schermutselingen met als resultaat dat één man zo maar opeens kop rijdt. Het is Thijs Wagenaar, deze avond voorzien van een camera (en dat blijkt te inspireren). Zonder zichtbare krachtinspanning weet hij een gat te slaan van zo’n 200 meter. Dan een groep van acht man die op hun beurt weer wegrijden van de rest. Dus één man op kop, gevolgd door een groep van acht man en daar weer op gepaste achterstand nog een groep van acht rijders. De rest is afgehaakt. Na enkele ronden wordt Thijs achterhaald en is er een groep die in achtervolging is op de andere groep. Na enkele ronden blijkt dat Thijs toch te veel heeft gegeven. Hij moet lossen uit de eerste groep en wordt opgeslokt door de tweede groep. Helaas nog meer afvallers met o.a. Peter Wesseling.

De eerste groep weet dan aan te sluiten bij de tweede groep waarop de jury besluit dat de groep achtervolgers eerder moeten gaan afsprinten om een overzichtelijk wedstrijdverloop te garanderen. Thijs Wagenaar weet toch nog weg te springen en finisht daardoor op positie negen. Jan-Willem Meijer legt beslag op plaats veertien. Dan maakt de rest zich op voor hun finale. Die mag er zijn en resulteert in een zesde plaats voor Terrence Brandse en een zevende plek voor Niels de Jong. Helaas geen bonuspunten voor de kopgroep omdat zij in aantal rijders groter zijn dan de achtervolgende groep. Voor de Amstelbocht al met al 41 punten. Een en ander betekent dat De Amstelbocht zich met moeite heeft weten te handhaven op de eerste positie. Maar voelt de hete adem van nummer 2 (Hogerop), die slechts 11,1 punten minder hebben gescoord, in de nek.


 

Verslag marathon 1 februari 2017

GijsDeNooij03

 

M1/M2.

Bij de M1 deze avond alleen Paul Kuijer aan de start. Na een zware strijd onder zware omstandigheden, door het zachte ijs en de lastige wind, waarbij het peloton van zeven man sterk, op een rondje wordt gezet wordt door de kopgroep, eveneens zeven man sterk! Paul Kuijer finisht op de 13e plaats.

Deze avond wel weer een sterke M2 afvaardiging en dat wordt in de wedstrijd volledig waargemaakt. Met name Gijs de Nooij en Henk Portengen blijken ook nu weer een combinatie waar rekening mee gehouden moet worden. Zij komen als derde (Gijs) en vierde over de streep. Voor Gijs de Nooij 28 punten en dat brengt zijn seizoentotaal op 155,1 punten. Daarmee staat hij op de vierde plaats in het tussenklassement. Henk komt in totaal nu uit op 104 punten en neemt daarmee de 13e plek in. René Markus moet drie ronden voor het einde afhaken. Hij staat nu op de 38e plaats.     (Foto: Ingmar Maurice.)

M3.

De ploeg die dit seizoen het meeste moeite heeft om de verwachtingen waar te maken. Dus een tot op het bot gemotiveerd smaldeel Amstelbochtrijders aan de start. En wat een race op zacht ijs. Strijd van begin tot eind binnen een voortjagende groep. Uiteindelijk een eindspurt van de gehele groep waarin Ron Brandse weer een mooie klassering weet te boeken (9 plek, goed voor 22 punten). En de andere Amstelbochtrijders, Erik Evers, Kees Bosman, Johan Boelrijk en Eelco van Loenen gaan als een kwartet over de streep en leggen beslag op positie 27 t/m 30 (samen goed voor 10 punten).

M4.

Natuurlijk zijn de verwachtingen hoog gespannen na de twee overwinningen op rij. Gaat het vanavond weer lukken. De start is veelbelovend. Dick Hess, rustig rijdend en goed van voren. Martin van der Esch, weer een kwelgeest voor de andere rijders door zijn sleurwerk aan kop en wat meer achter in het veld, Remko van Roekel. Eigenlijk tot twee ronden voor het einde dit beeld maar dan slaat het noodlot toe. Dick, in goede positie komt ten val en verspeelt daarmee de mogelijkheid om punten te scoren. Martin raakt ingesloten en weet ternauwernood met zijn 28 plek nog enkele punten (3) te scoren. Remko’s optreden is het meest succesvol. Hij scoort een twintigste stek en verdient daarmee 11 punten.

 

Verslag marathon 25 januari 2017

Twee overwinningen bij de marathon voor De Amstelbocht.

Deze avond staan weer veel rijders aan de start. De omstandigheden lijken optimaal. Rijders die voor de wedstrijd al op het ijs hebben gestaan klagen echter over het wasbord-ijs. De ijsvloer is niet vlak en dat lijkt te leiden tot onverwachte bewegingen bij de rijders.

Als eerste starten de C1 en de C2 rijders voor hun combiwedstrijd. En de voorspelling komt uit. Een onrustige wedstrijd met meerdere valpartijen en verschillende ontsnappingen. Uiteindelijk lukt het een groep van acht man om uit de greep van het peloton te raken en één rondje te pakken. Bart van Duren, normaal gesproken iemand die met zijn krachten smijt, blijft nu rustig en alert. Dit resulteert in een prachtige overwinning. Zijn tweede van het seizoen. In het tussenklassement staat hij op de tiende stek.

In het peloton finishen nog namens De Amstelbocht op plaats 10: Thijs Wagenaar (tussenklassement positie 10), op plaats 12: Terence Brandse (TK 7) en Niels de Jong (in het tussenklassement de best geklasseerde Amstelbochter op positie 5).

De C1 rijders met Bart Segers moeten dan nog de nodige rondjes rijden. De snelheid is hoog en blijft hoog. Hoewel Bart regelmatig aan kop rijdt moet hij op het einde toch erkennen dat hij te veel energie heeft verspeeld. Een klassering op positie 8 is zijn deel (TK 7).

Dan is het de beurt aan de M4. Een grote groep en ook weer een onrustige wedstrijd met de nodige valpartijen waar helaas ook Rhodante Ahlers en later Remko van Roekel bij betrokken zijn.

Waar Dick Hess de week hiervoor in de voorlaatste ronde zijn hakken liet zien is nu een andere rijder die een gaatje weet te slaan in de voorlaatste ronde. Dick Hess, attent rijdend moet toch toestaan dat hij de laatste bocht met enige afstand op positie twee ligt. Zijn snelheid is wel hoger maar of hij het gaat redden om de koploper te achterhalen is niet te voorspellen. Dan maakt de koploper een cruciale fout door af te koersen naar de verkeerde streep, zijn been te strekken en dan een slag te laten lopen. De finishfoto maakt duidelijk dat Dick Hess als eerste de echte finishlijn passeert. Ook voor hem de tweede overwinning van het seizoen. In het tussenklassement staat hij nu op positie twee.

Martin van der Esch passeert -wederom na een sterk optreden- als 11e de streep (TK 29). Remko van Roekel staat in het tussenklassement op de 18e plaats.

Als laatste wedstrijd staat de M1/M2 combiwedstrijd op het programma.

Slechts één Amstelbochtrijder: Auke Broex (categorie M1). Die heeft inmiddels de smaak te pakken. Vorige wedstrijd eindelijk bij de eerste tien (plaats 9). Vanavond finisht hij zelfs op positie zeven (TK 11). Dat belooft nog wat voor de komende wedstrijden.

Al met al wederom een succesvolle avond.

 

 

Verslag Marathon 18 januari 2017

Dickuitslag

Deze avond vier wedstrijden. Als eerste de M3 en al snel wordt duidelijk dat onder deze omstandigheden, geen wind en hard ijs, snel gereden gaat worden en ontsnappingen geen kans van slagen hebben. De Amstelbocht-mannen rijden goed. Met name Ron Brandse en Philip Wagenaar zijn regelmatig in de kop te vinden. De hoge snelheid betekent wel dat er veel rijders moeten afhaken. Helaas geldt dat ook voor Johan Boelrijk. Nadat hij door het peloton is ingehaald weet hij weer aan te sluiten en mee te rijden. Achteraf moet hij constateren dat hij wellicht te vlug een gaatje heeft laten vallen.
In de laatste ronde nog een valpartij waarbij Kees Bosman een van de slachtoffers is en daarmee ook direct kansloos voor een goede uitslag.
Erik Evers weet beslag te leggen op de 31e plek. Eelco van Loenen finisht in zijn eerste wedstrijd van het seizoen op de 29e plek (2 ptn). Ron Brandse en Philip Wagenaar sluiten hun ijzersterke optreden af met een top-tien notering. Ron eindigt als zesde (25 ptn) en Philip eist de negende plek op (22 ptn).
Dan de start van de combiwedstrijd M1/M2. Bij de M2 zijn de Amstelbocht-mannen al weken de smaakmakers. Deze avond is daarop geen uitzondering. Gijs de Nooij eindigt op plaats twee (29 ptn), Henk Portengen op plaats drie (28 ptn), Jan Wolffenbuttel finisht als tiende (21 punten) en René Markus op plaats 29 (2 ptn).

De M1 groep moet dan nog 30 ronden doorrijden en komt op een totaal van 65 ronden. En zowaar eindelijk de top-tien klassering voor Auke Broex. Hij legt beslag op de negende stek. Direct gevolgd door Paul Kuijer. Samen goed voor 13 punten.
De dames zijn daarna aan de beurt. Kathleen Thomaes is gebrand op een goede klassering en zij maakt dat dan ook waar. Op plaats vier eindigt zij de wedstrijd en scoort daarmee 17 punten.
Als laatste deze avond verschijnen de M4-rijders aan de start. Een grote groep rijders die aan elkaar gewaagd zijn. Martin van der Esch laat zich direct van voren zien en neemt meerdere keren deze avond het heft in handen. Moegestreden eindigt hij deze wedstrijd op de 30e plek (3 ptn). Door zijn sleurwerk kunnen Remko van Roekel en Dick Hess zich gedeisd houden en ervoor zorgen dat zij in een goede uitgangspositie aan de laatste ronden beginnen. Dat resulteert in een vijftiende plek voor Remko van Roekel (16 punten) en het is helemaal crescendo voor Dick Hess. In de voorlaatste ronde versnelt hij en slaat een gaatje van 20 meter. Geen enkele andere rijder kan hem nog bijhalen en zoals hij het zelf verwoordt na de wedstrijd: “Ik kwam de laatste bocht uit en hoorde nog steeds niets achter me. Dan zit het wel goed”. Een terechte overwinning en 30,1 punten. Totaal aantal punten voor De Amstelbocht deze avond: 208,1 punten. Een seizoensrecord!

 

 

 

VERSLAG Marathon woensdag 11 januari 2017

Roos Markus start haar marathonseizoen op imponerende wijze.

RoosMarkus

Op deze avond hetzelfde programma als de laatste marathon van 2016 maar wel onder heel andere omstandigheden. Een harde wind die zeer wisselt van richting. De conclusie van de rijders: ”Geen enkel voordeel. Alleen in de Middenwegbocht viel het mee”.

Bij de combiwedstrijd C1/C2 een primeur want Roos Markus staat aan de start. Voor het eerst dit seizoen vanwege andere (langebaan)verplichtingen. Voor haar een heel nieuwe situatie want vorig seizoen reed zij nog bij de C3.

Na de start al vlug een ontsnapping van één man. Het lukt hem zelfs om snel een behoorlijke voorsprong te nemen. En wat niemand onder deze omstandigheden voor mogelijk houdt: hij weet het peloton op een rondje te zetten.

Dat peloton is echter niet meer compleet. Een groep van zes rijders heeft ook afstand genomen. Daarbij twee Amstelbochtrijders: Bart van Duren en Thijs Wagenaar. Zij knokken voor wat zij waard zijn maar dan is het verschil met de groep weer 200 meter, dan weer minder en dan weer meer. Het gaatje dichtrijden om daarmee de extra vijf punten binnen te halen lukt maar niet.

Dan het moment suprême van Roos Markus. Zij ontsnapt uit de grote groep en weet aan te sluiten bij het groepje van zes. Dat groepje gelooft er weer in en bundelt wederom de krachten. Niet iedereen weet dit tempo vol te houden en zowel Bart van Duren als Thijs Wagenaar moeten zich terug laten zakken in de grote groep. Drie rijders weten uiteindelijk aan te sluiten en ook een rondje te pakken. Daaronder Roos Markus die haar klasse weet te benadrukken door beslag te leggen op de derde plaats in de eindrangschikking.

Niels de Jong finisht als nummer 8, Terence Brandse 12 en Thijs Wagenaar op plaats 12.

Daarna rijden de C1 rijders (gelijk gestart met de C2) door voor hun wedstrijd maar deze avond geen Amstelbochtrijders.

Na de dweil is het tijd voor de combiwedstrijd M1/M2. In beide categorieën een delegatie Amstelbochtrijders. De meest ervaren man, Henk Portengen verwoordde het achteraf als volgt: “Onder deze omstandigheden weet je dat een groep gaat wegspringen om een rondje te pakken. Maar dat dat al in de tweede ronde van de wedstrijd zou gebeuren had ik niet verwacht!”. En dat was wel de realiteit. Een groep van zes man die uiteindelijk sprinten voor de eindoverwinning en daarachter de groep die moet sprinten voor plaats zeven. Gijs de Nooij finisht op plaats 9, Henk Portengen op 10 en René Markus op plaats 16.

Dan moeten de C1 rijders nog 25 ronden afleggen. Onder deze zware omstandigheden is het Paul Kuijer die de eerste toptienklassering van dit seizoen weet te realiseren. Hij finisht op positie 9. Auke Broex eindigt op plaats 11.

 

VERSLAG Marathon 21 december 2016

Gijs de Nooij rijdt naar de overwinning.

Tijdens de laatste marathonavond van dit jaar staan zowel de ‘jonkies’ (C1/C2) als de masters (M1/M2) aan de start. Dit zijn ook de categorieën waar de Amstelbochtrijders dit seizoen de meeste punten scoren (voor overzichten per rijder: zie de Amstelbochtsite). Verder rijden ook de dames hun laatste wedstrijd van het jaar maar daarbij vanavond geen Amstelbochtrijdsters.

Bij de combistart van de C1 en de C2 maakt Peter Wesseling al in de loze ruimte duidelijk dat hij er veel zin in heeft. Met de nodige moeite kan hij zich beheersen om niet een eerste gaatje te slaan. Bij het passeren van de streep en de wedstrijd officieel aanvangt knalt Bart van Duren er tussenuit. De andere Amstelbochtrijders steunen hem door de snelheid in het peloton te temperen. Een gedurfde tactiek en het lijkt het erop dat deze bliksemaanval één ronde winst gaat opleveren maar dan volgt de reactie vanuit de grote groep en wordt de poging geneutraliseerd. Na een zevental ronden is Bart weer tot de orde geroepen.
Het blijft een levendige wedstrijd tot een ronde of vijftien voor het einde van de C2-wedstrijd. De rijders komen overeind en de snelheid stokt een beetje. Het peloton lijkt tot rust te komen. Maar dat blijkt een misrekening,  Vier man van HCA lijken hier op gewacht te hebben. Zij versnellen explosief en nemen direct afstand. Slechts één man, Amstelbochter Niels de Jong, is alert genoeg om het gevaar te onderkennen en weet met een forse krachtsinspanning aan te haken.
Het gat is geslagen en het peloton rest alleen nog maar om de figuurlijke wonden te likken. Een groepje van vier met Terence Brandse en Bart van Duren weet uiteindelijk nog weg te springen om de vijf man aan kop te achterhalen maar het gat is te groot. De kopgroep weet de rest op een ronde te rijden en dat betekent voor de achterblijvers dat er niet meer inzit dan een zesde plek.
De zesde plek is een prooi voor Bart van Duren. Terence Brandse komt in de laatste ronde nog ten val maar zijn voorsprong op de grote groep is voldoende om toch nog als negende te finishen. De sprint van de groep wordt gewonnen door Jan-Willem Meijer (10e), direct gevolgd door Thijs Wagenaar (11e) en Peter Wesseling finisht op stek twaalf. Niels moet dan nog sprinten in de kopgroep van vijf man maar leeg gestreden komt hij als vijfde over de streep.
De C1 rijders, deze avond slecht vier man sterk, moeten dan nog tien ronden. Wieger Göbel weet, moegestreden, beslag te leggen op de derde plek.

Combiwedstrijd M1/M2.
Vanaf de start rijdt een compacte groep ronde na ronde in een stevig tempo door. Geen ruimte voor ontsnappingen. Wel een continue strijd voor een goede uitgangspositie. Met name Henk Portengen, die zijn eerste wedstrijd van het seizoen rijdt, weet menige aanval op zijn positie in de kop af te slaan en dendert gewoon door. Gijs de Nooij rijdt wat meer van achter maar weet in de loop van de wedstrijd zich naar voren te manoeuvreren en daarmee een goede uitgangspositie te realiseren. René Markus, niet geheel fit aan de start, rijdt wat meer in de achterhoede maar kan toch constateren dat het niet voor niets is verschenen.
Dan de laatste rondes. Een steeds hogere snelheid waarbij meerdere renners loeren op een gaatje om de hoofdprijs binnen te halen. Dan een magistrale versnelling van Gijs de Nooij op het laatste rechte stuk waarmee hij de overwinning opeist. Ook Henk Portengen rijdt zich in de boeken met zijn derde plaats. René Markus finisht op een 22e plaats waarmee hij ook punten scoort voor het clubklassement van de Jaap Edenbaan.
Nu krijgen de M1 rijders de kans om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Daarbij Paul Kuijer die na anderhalf jaar zijn rentree maakt en Auke Broex die de druk voelt om een top-10 notering te realiseren.
Kadootjes worden echter niet gegeven en de mannen moeten alle zeilen bijzetten om een nette uitslag te rijden. Auke Broex finisht op uiteindelijk stek elf en Paul Kuijer op stek twaalf.
Al met al een goede Amstelbochtavond waarmee ruim 170 punten zijn verdiend voor het clubklassement van dit seizoen.