Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Afgelopen vrijdag bonden de dames en de 'jonkies' weer de ijzers onder. Dat beloofde vuurwerk want in deze categorieën spreekt De Amstelbocht dit seizoen een stevig woordje mee en er staat wat op het spel namelijk de positie in het clubklassement. Vorige week verloor De Amstelbocht de tweede plek!

De omstandigheden zijn veelbelovend. Temperatuur net boven het vriespunt en een matige wind. De eerste categorie van de avond is de C2. Slechts drie Amstelbocht-vertegenwoordigers (Peter Wesseling, Jan-Willem Meijer en Bart Segers) die gewaarschuwd aan de start verschijnen voor hun wedstrijd over 35 ronden. Tijdens het inrijden bleek al dat er rijders waren met grootse plannen. De voorspelling wordt direct bewaarheid. Meteen na de loze ronde wordt er gas gegeven. Als de kruitdampen zijn opgetrokken blijken er drie rijders afstand te hebben genomen. Peter Wesseling en Bart Segers blijken bij dit groepje te zitten. Helaas is de luxe van korte duur want na een vijftal ronden worden ze teruggepakt door het peloton. Na enkele ronden opnieuw een demarrage. Opvallend is het rijden van Jan-Willem Meijer. Voorin meerijdend met overzicht. Ook deze ontsnapping wordt na enkele ronden tenietgedaan. En dan besluit het peloton om het wat rustiger aan te doen. Iedereen gaat staan.
De rust is echter van korte duur. Een rijder slaat zijn slag en peert er tussenuit. En voordat iemand het zich realiseert rijdt deze rijder met ongeveer honderd meter voorsprong. Het peloton blijft rustig en past het tempo aan. Ze lopen niet in maar verliezen ook geen terrein meer. Na enkele ronden springt er iemand weg uit het peloton en kort daarna nog twee rijders. Daaronder Bart Segers. Het tempo ligt bijzonder hoog. De rijder die met Bart is weggesprongen komt ten val. Bart rijdt stug door en het resultaat is een kopgroep van drie. De gevallen rijder daarachter op ongeveer 50 meter en dan de grote groep. Door de hoge snelheid krijgen verschillende rijders het moeilijk.

Zo ook Peter Wesseling die de groep moet laten gaan. Met nog 17 ronden te gaan rijden nog twee mannen weg uit de groep. Deze rijders rijden stug door, pikken ondertussen ook de de rijder op die alleen aan het jagen is en dat resulteert in een kopgroep van zes mensen.
Het beste blijkt er echter vanaf te zijn en de grote groep heeft dat in de gaten. Met nog vijf ronden te gaan rijdt er weer een grote groep. Peter Wesseling, op kop (maar met een ronde achterstand), houdt de snelheid hoog. Direct achter hem Jan-Willem Meijer en iets daarachter Bart Segers. Alles en iedereen dendert door en dan sommeert de jury dat Peter de wedstrijd moet verlaten. Her en der volgen er nog pogingen om weg te komen maar het is een grote groep die naar de eindstreep glijdt. Helaas met een ietwat tegenvallende klassering voor de twee Amstelbochters. Op de negende plek finisht Bart Segers en Jan-Willem Meijer passeert de streep als zestiende. Maar wel 37 punten voor het clubklassement.

Daarna start de combiwedstrijd C1M1. Daaraan doen twee Ouderkers mee (M1): Stan Nelissen (maar rijdend voor Hogerop) en Auke Broex. Ook een pittige wedstrijd waarbij flink wordt geknokt voor de punten. moeilijk te volgen voor het publiek omdat het hier om twee klassementen gaat. Als uiteindelijk iedereen over de finish is gegaan blijkt dat Stan Nelissen als derde is geëindigd en Auke Broex als twaalfde. De 19 punten van Auke tellen weer mooi mee voor het clubtotaal.

Dan de categorie waar De Amstelbochtrijders dit seizoen heer en meester zijn, de C3. Terrence Brandse, Thijs Wagenaar en Bart van Duren staan gespannen aan de start. Gaat het deze avond weer lukken? Na enkele ronden blijkt al dat de rijders van de andere verenigingen niet van plan zijn om welke Amstelbochter dan ook te laten ontsnappen. Verschillende pogingen worden ondernomen maar niemand komt weg. Dan als Terrence en Thijs op kop rijden, sprint Bart buitenom weg en het gat is daar. Ronde na ronde wordt de voorsprong groter maar soms ook wat kleiner. Het gaat niet zo soepel als in voorgaande wedstrijden. Dankzij het werk van Terrence en Thijs dat bestaat uit attent meerijden en zo nu en dan het tempo drukken, lukt het Bart om de groep in het vizier te krijgen. Nog 100 meter te overbruggen. Meter voor meter verkleint hij de afstand en als Thijs zich dan laat terugzakken om hem te helpen is het pleit beslecht en is de aansluiting een feit. Het peloton moet dan gaan afsprinten voor plaats twee. Het zijn Thijs en Terrence die strijden voor de tweede en derde stek en dat levert de volgende uitslag op: 1 Bart van Duren (21,1 punten), 2 Thijs Wagenaar (14 punten) en 3 Terence Brandse (13 punten).

Dan is het de beurt aan de dames voor hun wedstrijd over dertig ronden. Maar wel een wedstrijd waarvoor Gerdien Meijer heeft afgezegd in verband met het NK dit weekend in Hoorn (inmiddels is bekend dat zij dit tournooi op haar naam heeft geschreven). Aan de start voor De Amstelbocht staan Kathleen Thomaes en Roos Markus. Na een paar ronden springt een dame weg. Het lijkt een vruchteloze poging maar elke ronde blijkt het gat steeds groter te worden. Roos Markus vertrouwt het niet. Zij versnelt soepel en springt naar de koploopster toe. Deze kan niet aanhaken en dan rijdt Roos alleen op kop. Na een viertal ronden laat zij zich weer terugzakken in de groep. Dan na een tiental ronden weer een rijdster die versnelt en afstand neemt. Wederom een poging waarvan niet te zeggen valt of die kansloos is of dat de wedstrijd toch al voortijdig beslist gaat worden. Roos Markus neemt weer geen risico. Zij versnelt en neutraliseert dit gevaar en sluit aan bij de koploopster. Samen met haar zijn nog twee rijdsters mee gesprongen. Het beeld van de wedstrijd is nu een viertal op kop en daarachter de grote groep. Met nog vijf ronden te gaan lukt het de kopgroep om aan te sluiten bij het peloton. Dat betekent dat de grote groep twee ronden eerder moet afsprinten. Kathleen realiseert zich dit ten volle en weet in een goede positie de laatste ronde in te gaan. Eigenlijk valt het nog een beetje tegen want zij komt als vierde van de groep over de streep. Dan is het aan de vier dames om uit te maken wie deze wedstrijd gaat winnen. Eigenlijk is het vlug verteld want Roos Markus geeft de andere dames geen enkele kans en wint zeer overtuigend. Dat betekent 35.1 punten voor Roos Markus en 23 punten voor Kathleen Thomaes.

De behaalde punten door De Amstelbocht-rijders zijn meer dan voldoende om de tweede plaats te heroveren in het clubklassement.

Komende vrijdag rijden de dames, de C2 en de C3 hun finalewedstrijd. Weet De Amstelbocht dan nogmaals goede zaken te doen voor het clubklassement? Daarna komen alleen nog de masters in actie en die hebben dit seizoen moeite genoeg om de punten binnen te halen. Komende zondagavond staat een inhaalwedstrijd op het programma. Het zal erom gaan spannen.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 120 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (tot 140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.