Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Afgelopen vrijdag twee marathonwedstrijden waar Amstelbochtrijders een woordje meespraken. De omstandigheden waren veelbelovend. Temperatuur rond het vriespunt en niet al te veel wind. Het aantal deelnemers was dan ook groter dan bij de vorige wedstrijden.
Verder had de jury eind vorige week de omrekensleutel bekend gemaakt van het clubklassement. En in dit klassement neemt De Amstelbocht de tweede plaats in.

In de eerste wedstrijd van de avond, de M2, helaas geen Amstelbochtrijders. Bij de M3 daarentegen weer de gebruikelijke zeven rijders aan de start voor hun wedstrijd over 35 ronden. Tot genoegen van de supporters blijkt na enkele ronden dat Cor Baas eindelijk hersteld is van zijn blessures. Rustig versnellend laat hij het peloton zijn hielen zien en ronde na ronde rijdt hij alleen op kop. In het peloton rijdt Ron Brandse voor in de groep attent mee. De andere Amstelbochtrijders, Ids Hilarides, Philip Wagenaar, Johan Boelrijk, Kees Bosman en Erik Evers, vinden we terug in de achterste helft van de groep. Niet zo vreemd gezien het hoge tempo maar toch wel teleurstellend. De overmacht van het jagende peloton blijkt te groot voor Cor en hij laat zich inlopen. Maar nadat Cor verschillende ronden in de grote groep heeft meegereden, blijkt hij voldoende hersteld om opnieuw gas te geven en opnieuw en gaatje slaan. De reactie komt na enkele ronden en wederom moet Cor erkennen dat hij de groep deze avond niet los kan rijden. Na te zijn ingelopen demarreert een tweetal rijders. De groep laat dit uiteraard niet zo maar gebeuren en versnelt eveneens.
Dat heeft ook tot gevolg dat er rijders zijn die moeten lossen. Johan Boelrijk is er een van en ook Erik Evers kan zich niet echt handhaven in de groep. Dan blijkt voor een van de twee koplopers het tempo te hoog en hij moet de ander laten gaan. Deze man, Daan van der Tas (Hogerop), weet zijn voorsprong vast te houden en wordt de winnaar deze avond. De overige plaatsen worden bepaald door een massasprint. Helaas moet Philip Wagenaar passen doordat hij anderhalve ronde voor de streep ten val is gekomen. Amstelbocht punten worden gescoord door: Ron Brandse (13), Cor Baas (18), Ids Hilarides (21) en Kees Bosman (30e plaats). Dit levert in totaal 42 punten op.

Dan is het de beurt aan de M4 met voor de Amstelbocht Dick Hess, Remko van Roekel en Martin van der Esch. De baan is keurig geprepareerd en direct vanaf de start een felle strijd. Het resultaat een kopgroep van ongeveer acht man. Goed samenwerkend weten zij ronde na ronde het peloton voor te blijven. Maar in deze kopgroep geen Amstelbocht rijders. Martin sleurt ronde na ronde aan de kop van de groep maar het leidt niet tot het gewenste resultaat.
Dan versnellen enkele rijders uit het peloton, waaronder Dick Hess, en dit groepje lukt het wel, met nog 11 ronden te gaan, om aan te sluiten bij de kopgroep. De kopgroep, inmiddels veertien man sterk, rijdt nog enkele ronden goed door maar dan begint men naar elkaar te kijken. Dat heeft tot resultaat dat, onder aanvoering van Martin, alles en iedereen weer bij elkaar komt.
Met nog twee ronden te gaan sluipt Dick Hess naar voren toe. Zijn sprintkwaliteiten zijn inmiddels bekend en daar wordt goed op geanticipeerd. Uiteindelijk is een derde plek zijn deel. Remko eindigt op plaats 15 en een volkomen moegestreden Martin gaat als nummer 19 over de finish. Dick blijft hierdoor in het tussenklassement op de derde plaats staan.

Dan wordt er flink gerekend wat de uitslagen van deze avond betekenen voor het clubklassement. Helaas moet de Amstelbocht concluderen dat de tweede plaats niet is gehandhaafd. De stand is nu: 1 Hogerop (3973,5 ptn), 2 Jaap Eden (3748,4 ptn) en De Amstelbocht op drie met 3717,5 punten.

Komende vrijdag is het programma is het weer de beurt aan de dames, M1/C1, C2 en C3. Weet De Amstelbocht dan de tweede plek te heroveren?

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 120 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (tot 140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.