Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon 31 januari en 5 februari 2016 Jaap Edenbaan D/C1M1/C2/M2

De bovengenoemde categorieën reden afgelopen week een dubbelprogramma. Op zondag werd de uitgevallen wedstrijd van het begin van het seizoen ingehaald. Dat betekende acht wedstrijden met maar liefst vier Amstelbocht overwinningen.

Zondag een wedstrijd die rustig op gang komt totdat Gerdien versnelt. Slechts twee dames kunnen haar bijbenen: Susan Bol (vereniging Hogerop) en Roos Markus (die dit jaar voor de tweede keer meedoet). Na een zevental ronden moet Gerdien zich, vanwege haar rug terug laten zakken naar het peloton. Terwijl zij wordt opgeslokt door de groep sluiten Roos en Susan aan de achterkant aan. Eén rondje voorsprong.Kathleen Thomaes springt weg en door attent rijden van Gerdien lukt het haar de voorsprong van 150 meter ronde na ronde vast te houden. Totaal kapot finisht zij op de derde plek en Gerdien weet de sprint van de groep te winnen. Dan nog twee ronden voor Roos en Susan voor de dagprijs. Roos gaat op kop de laatste ronde in en weet dit tot de streep vast te houden! Roos Markus (1), Kathleen Thomaes (3) en Gerdien Meijer (4)

De vrijdagwedstrijd is een echte kijk-naar-elkaar wedstrijd. Alle pogingen om weg te komen worden geneutraliseerd en dat betekent dan een daverende eindsprint waarbij Gerdien aan het langste eind trekt en met verschillende lengtes voorsprong haar derde overwinning van het seizoen pakt. Kathleen finisht, met kramp, op de zesde stek.

Susan Bol is de meest regelmatige rijdster van de groep. Alle wedstrijden aanwezig, niet gevallen en steeds in de kop geëindigd. Zij staat daarmee eerste in het algemeen klassement 207.1ptn), gevolgd door Gerdien Meijer (173.3 ptn) en Kathleen Thomaes (152 ptn).

C1/M1. Eigenlijk zijn dit twee categorieën die tegelijkertijd rijden. Dit betekent dat de eerste M1 rijder op de 6e plaats kan eindigen maar daarmee eerste is in het M1 klassement. Over de C1 kunnen we kort zijn want daarin is de Amstelbocht vertegenwoordiging nihil. In de M1 ligt dat anders. Zondag was niemand aanwezig maar vrijdag gaf Auke Broex weer eens acte de présence. Een 16e plek in de combiwedstrijd en voor het M1-klassement een klassering op 10 met 21 punten. Zijn seizoenscore komt daarmee op 42 punten (13e plaats). Een andere Ouderkerker in deze klasse is Stan Nelissen die uitkomt voor Hogerop. Hij staat op een derde plek in het seizoensklassement met 157.3 punten.

C2

Normaal gesproken rijden hier vier Amstelbochtrijders. Maar om verschillende redenen in beide wedstrijden slechts één rijder. Op zondag: Peter Wesseling (6) en op vrijdag: Jan-Willem Meijer (7). Twee wedstrijden waar vanaf het begin keihard werd gereden met veel ontsnappingen en met veel neutralisaties en uiteindelijk een slotronde waarbij de rijders met snot voor de ogen over de streep glijden. Opvallend is dat beide Amstelbocht mannen alleen dieper kunnen gaan (en dat ook doen) dan in de wedstrijden waarbij het teambelang meespeelt. Dat ziet er veelbelovend uit voor de laatste wedstrijden.

C3

Zondag: Bart van Duren (1), Thijs Wagenaar (3) en Terence Brandse (5).

Vrijdag: Thijs Wagenaar (1), Bart van Duren (2) en Terence Brandse (3).

Algemeen klassement: Bart van Duren (1) met 94.4 ptn, Terence Brandse (2) met 90 punten en Thijs Wagenaar (3) met 82.2 punten.

In deze klasse zijn de Amstelbochtmannen heer en meester. Zondag valt Terence. Maakt niet uit want hij weet na enkele ronden weer aan te sluiten. Daarna pakt Bart één rondje op de rest en is het spel gespeeld.

Afgelopen vrijdag geen echte ontsnappingen maar wel attent rijden en met nog 200 meter te gaan is het duidelijk: 1-2-3. Verrassend is wel dat dat Thijs iets professioneler weet te finishen en daarmee de dagprijs weet binnen te halen. Met het blote oog was het niet te zien maar de jury was unaniem in haar beoordeling. Het totaal aan punten voor de Amstelbocht is nu: 1834,2. Wat dit voor de einduitslag zal betekenen wordt pas duidelijk als de omrekeningstabel bekend wordt gemaakt. Vooralsnog staat de Amstelbocht hiermee op de derde plaats op korte afstand gevolgd door de club Jaap Eden (en die hebben minder deelnemers! Dus het blijft heel erg spannend. Wel kunnen we vaststellen dat er dit seizoen al 12 Amstelbocht-overwinningen zijn geboekt. Te weten door: Dick Hess (1), Roos Markus (1), Bart Segers (1), Thijs Wagenaar (2), Gerdien Meijer (3) en Bart van Duren (4).

Komende vrijdag is het programma: M2, M3 en M4. Met name de M3-mannen moeten nu iets laten zien (op het ijs!).

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 120 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (tot 140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.