Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Een heel speciale avond op de Jaap Edenbaan. Vier wedstrijden werden er verreden maar met heel weinig deelnemers. De oorzaak daarvoor moet gezocht worden in het gewestelijke jeugdkampioenschap dit weekend in Hoorn. Daarnaast waren er blessures en andere redenen. 

C2 (35 ronden)

Normaal gesproken acht rijders van De Amstelbocht. Deze avond alleen Niels de Jong en Tobias Göbel. Vanaf de start direct rijders die proberen weg te komen maar het ijs is goed en het peloton neutraliseert elke poging. Tobias rijdt steeds me in de kop en Niels lijkt zichzelf te sparen achter in het peloton. Dat blijkt niet zonder risico. Met nog 22 rondjes te gaan wordt hij uit evenwicht gebracht en komt ten val. Het peloton lijkt er van te schrikken en de rijders gaan staan. Niels maakt daar optimaal gebruik van en weet binnen anderhalve ronde weer aan te sluiten.

Dat blijkt een startschot voor nieuwe demarrages. Eerst een klein groepje weg, dat wordt weer teruggepakt daarna een rijder die het alleen probeert. Een poging die lang stand houdt maar uiteindelijk geen overwinning oplevert. Met nog vijf ronden te gaan ontploft het peloton. De snelheid neemt gigantisch toe tot een daverende eindspurt. Met als resultaat een 8e plek voor Tobias en Niels eindigt op een 11e plek. Tobias staat nu in het algemeen klassement op de 2e positie en Niels vinden we terug op de 4e stek.

C1/M1 (50 ronden)
De enige categorie waarbij de Amstelbochtrenners nog geen punten hebben gescoord. Maar de ban is gebroken. Auke Broex, attent meerijdend, eindigt op een voorlaatste plaats in het peloton. De veertiende plek is zijn deel en dat is goed voor 21 punten.

C3 (25 ronden)

Slechts zes deelnemers met daarbij de jarige Terrence Brandse. Van veel strijd is niet echt sprake. Eén rijder moet na ongeveer tien ronden de anderen laten gaan. Anderhalve ronde een valpartij waardoor opeens de wedstrijd is beslist. Terrennce eindigt op de tweede plaats met 14 ptn (gezien het aantal deelnemers zal de jury besloten hebben om slechts de helft van het aantal punten toe te kennen!).

D (30 ronden)
Ook hier een beperkt Amstelbocht aandeel. Kathleen Thomaes (3e plaats in het totaalklassement) en Rhodante Ahlers. Rhodante start overtuigend maar halverwege is het kaarsje op en moet zij de rest laten gaan. Kathleen daarentegen rijdt voorin mee, vastbesloten haar derde stek te handhaven. Het komt uiteindelijk tot een eindsprint van het peloton waarbij zij op knappe wijze een zevende plaats weet te scoren. Dat is goed voor 24 punten en daarmee blijft zij als derde geklasseerd op slecht 0,1 punt van nummer twee in het algemeen klassement.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 120 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (tot 140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.