Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Jaap Edenbaan, 19 februari 2020.

Het einde van dit seizoen komt in zicht. Deze avond de eerste finale wedstrijden en dat betekent: weinig te winnen en veel te verliezen. Vooral bij de dames en de C2 staat nog niet vast wie zich kan laten kronen als de kampioen. Helaas geen Amstelbochters bij de dames (Gerdien Meijer maakt zich al op voor het wereldkampioenschap sprint in Calgary).

C2

Bij de C2 rijden Mees van Duren en Lars Wagenaar, twee jonkies die al duidelijk hebben gemaakt dat ze hun mannetje staan. Mees laat vanaf de start direct zien dat het spel nog niet is gestreden en trekt flink door maar, zoals gemeld, de belangen zijn groot en hij krijgt niet de kans om weg te komen. Dat leidt na de hergroepering tot een kat en muisspelletje waarbij naar elkaar kijken meer energie kost dan de snelheden die worden ontwikkeld. Qua schouwspel niet al te leuk maar dat Mees als derde de finish passeert is zondermeer verdienstelijk te noemen. Uiteraard is deze kwalificatie ook op Lars van toepassing. Hij sluit zijn eerste seizoen keurig af met een klassering op plaats acht.

M1/M2

Het vuurwerk moet dus komen van de M1 en de M2. Zoals gebruikelijk een groot M2-peloton. De hamvraag is natuurlijk: "Gaat het Gijs lukken om zijn eerste plaats vast te houden?". Ook hier een tactische strijd en uiteindelijk een daverende eindsprint waarbij Gijs beslag weet te leggen op de vierde plaats. Daarvoor is hard geknokt met mede als resultaat dat zijn naaste belager in het algemeen klassement achter hem op plaats vijf finisht. Daarmee vergroot hij zijn voorsprong met één punt. Zijn voorsprong is nu 15,1 punten. Volgende week de laatste wedstrijd (finale) van dit seizoen.

Bij de M1 verdedigen Stan Nelissen (5) en Paul Kuijer (12) de belangen van De Amstelbocht. De kampioenskansen zijn inmiddels uit het zicht geraakt maar een top tienklassering voor Stan behoort nog tot de mogelijkheden. Op dit moment bezet hij de negende positie. Slechts twee punten minder dan de nummer acht maar zijn voorsprong op nummer tien is slechts vijf punten. De strijd is dus nog niet gestreden.

Op 4 maart staat de "Grande Finale" op het programma met als climax het uitreiken van de prijzen voor de kampioenen en natuurlijk ook de bekendmaking van de vereniging die de eerste plaats heeft veroverd in het clubklassement.

 

Zie de verschillende categorieën voor alle statistieken:

D   klik hier

Jun Klik hier

C1  Klik hier

C2  Klik hier

M1  Klik hier

M2  Klik hier

M3  Klik hier

M4  Klik hier

MarathonAgenda1920Jaap Edenbaan, 12 februari 2020.ClubKlas

 

 

 

 

 

 

 

Als de dames en de junioren klaar staan voor de start voor hun voorlaatste marathon van het seizoen komt er een seintje uit de jurytoren dat het elektronische tijdsysteem niet functioneert. Er zal op de vertrouwde wijze gewerkt moeten worden. Juryleden met als hulpmiddel een startlijst en een potlood die een correcte uitslag moeten vaststellen.

Met name bij de dames is het alle hens aan dek. Twee dames strijden daar voor de grote cup. De nummer een van het tussenklassement weet na een ongemeen spannend strijd haar eerste overwinning van dit seizoen te behalen en versterkt daarmee haar koppositie.

Bij de C2 staan Lars Wagenaar en Mees van Duren aan de start. Het is zwaar en er wordt stevig gereden. Lars finisht als negende en Mees komt als elfde over de streep.

Het grootste pluspunt is dat door het herstarten van het transpondersysteem ook de tijdwaarneming weer functioneert. Bij een groep van ongeveer vijftig M3-rijders is dat geen overbodige luxe te noemen. Het peloton staat gespannen aan de start en onderling is al gefluisterd dat er enkele ploegen zijn die er een tactische race van gaan maken. Vanaf ronde een wordt er een strak tempo aangehouden. Echt hard gaat het eigenlijk niet maar de groep rijdt stug in hetzelfde tempo door en -teleurstellend- de vier Amstelbochters in de achterhoede. De omstandigheden zijn goed mar plots breekt het peloton. De grootste groep rijdt stug door. gevolgd door een viertal rijders en daar achter weer een flinke groep. Het verslapt geen moment en het lukt het viertal, met Erik Evers en Peter de Nooij, niet om de achterstand in te lopen. De groep daarachter past eigenlijk ook en ziet de grote groep naderen. Daarin nog net tijdig meegesprongen Philip Wagenaar en Bart Gietema.

Met nog zes ronden te gaan wordt de laatste groep ingelopen en zij moeten de strijd staken. De vier tussenliggers houden in zoverre stand dat zij niet worden ingelopen en gewoon kunnen finishen. Daarmee legt Peter beslag op plaats 25 en wordt direct gevolgd door Erik.

Het peloton maakt zich dan op voor het slotakkoord en dankzij de registratie, de video en de met de hand verwerkte resultaten komt de jury na deze enerverende strijd met een correcte uitslag. Daarbij heeft Philip met plaats 15 namens de Amstelbocht het best gescoord want Bart legt beslag op stek 19.

In het clubklassement wijzigt niet veel. De Amstelbocht staat nog steeds op de tweede plaats!

 

Zie de verschillende categorieën voor alle statistieken:

D   klik hier

Jun Klik hier

C1  Klik hier

C2  Klik hier

M1  Klik hier

M2  Klik hier

M3  Klik hier

M4  Klik hier

Jaap Edenbaan, 29 januari 2020.

Bij de combinatiewedstrijd C2/C1 enkele nieuwe gezichten aan de start. Tieners die toch al mee doen met de grote(re) mannen. Zij zijn beslist niet kansloos want voor een rondje in 30 seconden draaien zij hun hand al niet meer om. Maar deze avond wordt memorabel. Met nummer 99 staat Jelle Boonstra ook als jonkie voor het eerst bij de C2. Zijn strijdplan blijkt eenvoudig. Een paar rondjes aankijken en dan gaan. Nog 32 ronden te gaan! Dat moet overmoed zijn. Het peloton maakt zich nog niet druk en laat hem gaan. Maar na vijf rondjes is de voorsprong al meer dan een halve ronde. Twee man versnellen en zetten de jacht in op Jelle. De anderen beginnen nu al te kraken en aan te geven dat ze wel sneller willen maar niet kunnen. Twee andere -jonge- Amstelbochters, Mees van Duren en Lars Wagenaar, begint het ook al te duizelen. Jelle gaat onverdroten voort, passeert de C1-rijders en sluit aan bij het peloton. Noteert daarmee één rondje voorsprong (5 extra bonuspunten!). De twee achtervolgers komen ook in de buurt van het peloton maar daaruit is Jelle inmiddels al weer weggesprongen. Nog 20 ronden te gaan. Het wordt zwaar en er dreigt gevaar want de twee achtervolgers hebben het verslagen peloton inmiddels ook al weer gelost en blijven hun vizier richten op de eenzame koploper. Ook al wordt het zwaar, Jelle achterhaalt voor de tweede keer de groep (dus weer 5 extra bonuspunten), glijdt er langs en zet ze meteen weer op achterstand. De achtervolgers sluiten ook aan bij het peloton. Het peloton moet dan gaan sprinten voor de vierde plaats. Hun snelheid gaat nog een keer omhoog en daar profiteren de twee achtervolgers van. Het verschil met Jelle wordt kleiner. Zal het hem lukken om voor te blijven? Het peloton finisht en komt overeind. Duidelijk wordt dan dat de twee achtervolgers ook volkomen leeg zijn. Jelle vergroot in no time zijn voorsprong en komt zegevierend over de finish. Vriend en vijand zijn het er over eens: dit is een memorabel debuut!

                                  JelleBoonstraVF XS

<<< Jelle Boonstra

 

M4

Dan gaat het deze avond nog een keer los bij de M4. Zoals gewoonlijk een sterke Amstelbochtvertegenwoordiging bestaande uit Martin van der Esch. Johan Boelrijk en Arie Blijleven. De tegenstanders hebben dit seizoen inmiddels begrepen dat de Amstelbochtselectie moeite heeft met snelle rondjes in het begin van de wedstrijd. Daarom ziet het er goed uit want het gaat de eerste ronden niet al te hard. Niet zo leuk voor het publiek want dat moet wachten tot het einde van de wedstrijd voordat er echt actie komt. Het is Martin die het zat is. Hij versnelt en sleurt verschillende ronden op kop. Achteraf moet geconstateerd worden dat zijn actie te vroeg is ingezet want hij finisht uiteindelijk op plaats 32. Johan komt als 22e over de streep en Arie legt beslag op plaats 17. Ietwat teleurstellend maar Arie handhaaft zich wel op de derde plek in het tussenklassement.

 

                                                                                                                                         Finishfoto M2 met Gijs de Nooij en Jan-Willem Meijer

20200205M2finish SJaap Edenbaan, 5 februari 2020.                                            

Deze avond een volledig masterprogramma. Dat biedt kansen om iets te stijgen in het clubklassement waarin De Amstelbocht bij aanvang op de derde plaats staat.

M4.

Bij de M4 een afzegging in hun voorlaatste marathon van het dit seizoen. Wel aanwezig: Arie Blijleven die met zijn zevende plek zijn derde plaats verstevigt in het individuele klassement, Kees Bosman finisht op plaats 11 met zijn snelste seizoen rondetijd (36,1 seconden). Daarmee bezet hij, met slecht één punt achterstand, de vijfde plaats in het klassement. Martin van der Esch boekt zijn beste seizoen resultaat (23e) en schuift daarmee naar plaats 48. In totaal rijden deze heren 52 punten voor het clubklassement bij elkaar.

M2.

De M2-rijders zijn er ook bijna allemaal en met Pim Bonstra aan de start, betekent dit dat er zes Amstelbochters aan de start staan. En meedoen is leuk maar scoren is fantastisch. Het zestal scoort 113 punten bij elkaar en dat is de hoogste score van dit seizoen tot nu toe. De individuele scores zijn: Gijs de Nooij (3e plek en lijstaanvoerder in het individuele klassement). Jan-Willem Meijer (op de foto met beennummer 17) scoort een 5e plaats en staat 34e). Ook Pim Bonstra scoort een top tien notering (7; 47). Jeroen Kolenberg (12; 33), Henk Portengen (21; 16) en René Markus (25; 48) sprokkelen ook nog punten. Met een voorsprong van 14,1 punten op nummer twee staat Gijs de Nooij er uitstekend voor. Gaat het hem lukken om zijn toppositie vast te houden met nog twee wedstrijden te gaan?

M1.

Het vertrouwde drietal: Stan Nelissen (5; 10), Paul Kuijer (17; 18) en Auke Broex (18; 14) rijden als vanouds en scoren samen 23 punten voor het clubklassement.

M3.

Vijf rijders aan de start die bijna allemaal hun snelste ronde van het seizoen op de klokken zetten. Dirk-Jan Bakker scoort, in zijn eerste marathon van het seizoen, met zijn 30e plaats één punt. Bart Gietema eindigt op plaats acht en staat zesde in het klassement. Philip Wagenaar finisht op 17 en staat op plaats negen. Peter de Nooij finisht er direct achter(18; 16 in het klassement) en Erik Evers finisht op 33 en staat op stek 33.

 

M2.

Gijs de Nooij maakt deze wedstrijd duidelijk wie er recht heeft op de overwinning. Steeds van voren rijdend en uiteindelijk in de laatste ronden een felle demarrage waarmee hij afgetekend als eerste de finish passeert. Henk Portengen een 7e stek, Jan-Willem Meijer, die zijn tweede marathon rijdt, komt als tiende over de streep. Verder finisht Ron Brandse als nummer 26, Jeroen Kolenberg als 27e en met een 30e plek pakt René Markus ook nog één punt voor het klassement.

Bij de M1 ontwikkelt de wedstrijd zich zodanig dat er met nog vijf ronden te gaan sprake is van drie groepen. Twee man in de kopgroep. Op 150 meter een tweede groep en op 250 meter het peloton. Gezien de onderlinge verschillen lijkt het de jury niet noodzakelijk om de achterliggende rijders eerder te laten finishen. Maar dan, in de voorlaatste ronde gebeurt het toch nog. Het peloton houdt de benen stil en komt overeind. Dat geeft de twee koplopers toch nog de mogelijkheid om één rondje te pakken en groep nummer twee komt ook nog gevaarlijk dichtbij. Hoewel de jury nog alles in het werk stelt om duidelijkheid te verschaffen (de twee koplopers moeten als eerste sprinten) gaat het fout. De een begrijpt het wel en de ander niet. Ook in het peloton is sprake van de nodige verwaring. Uiteindelijk lukt het de jury toch om met behulp van de videobeelden en de elektronische tijdregistratie tot een correcte uitslag te komen. De Amstelbochtrijders staan daarin als volgt geklasseerd: Stan Nelissen positie 12, Auke Broex 14e en Paul Kuijer, die eigenlijk veel kans maakt op de meest strijdlustigste rijder, staat daarin op plek 17.

Daarna de M3 aan de start. Een vertrouwd wedstrijdbeeld. Dat wil zeggen Philip Wagenaar attent van voren rijdend maar een val strooit weer (eens) roet in het eten. Kathleen Thomaes, zeker de eerste helft van de wedstrijd sterk rijdend, finisht uiteindelijk als nummer 41. Op de 30e plek eindigt Remko van Roekel die daarmee zijn eerste punt pakt van het seizoen. Erik Evers blijft hem nog net voor (28) en het is Bart Gietema die als beste Amstelbochter de streep passeert op stek 14.

Bij de M4 is er sprake van een zware avond. In het begin van de wedstrijd wordt door de andere ploegen een hoog tempo gehanteerd en daar heeft de Ouderkerkse selectie moeite mee. Toch rijden zij, op Kees Bosman na, allemaal de snelste ronde van het seizoen. Het is Kees die eindigt op plek 10, Arie Blijleven pakt plek 13, Johan Boelrijk glijdt als nummer 25 over de streep en Martin van der Esch klasseert zich op plek 32. Voor het tussenklassement betekent dit dat Arie zakt naar plek 3 en Kees naar de vierde plaats stijgt.