Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19)

De Dames/Junioren wedstrijd start deze avond als eerste. Een groot verschil in het peloton met de eerste wedstrijd. Nu niet maar één junior en de rest allemaal dames. Nee, deze avond een groep aan de start met voor de helft junioren en voor de andere helft dames. Na enkele ronden is het verschil zichtbaar. Een hogere snelheid, met de nodige versnellingen en vertragingen en meer strijd. Daarbij ook de nodige pogingen om te ontsnappen maar geen enkele is succesvol. Wel weer vergelijkbaar is dat Gerdien Meijer en Mees van Duren zich keurig ophouden in de voorste groep. Zoals gemeld lukt het geen enkele rijder om een rondje "te pakken" en dat ontlokt Mees de opmerking aan Gerdien met nog enkele ronden te gaan: "Net zoals de vorige keer". Mees zelf maakt dat fantastisch waar door, met de snelste ronde van de wedstrijd, als tweede over de streep te komen. Gerdien lukt het niet helemaal en zij glijdt "total loss" als zevende over de streep. Het tussenklassement ziet er zeer florissant uit: 1 Mees van Duren (28 punten)(zie foto voor zijn tevreden lach), 2 Gerdien Meijer (24,1 punten). 

20181024Mees

De tweede combiwedstrijd C1/C2 kent deze editie ook twee Amstelbochtrijders. Het gaat allemaal nog niet zo soepel maar uiteindelijk passeert Heleen Compier als 10e de streep en zij wordt direct gevolgd door Niels de Jong. Met andere woorden: alle begin is moeilijk!

Bij de C1 een klein groepje deelnemers met daarbij Thijs Wagenaar. Thijs heeft dit seizoen al imposante resultaten gereden (o.a. een pr onder de 40 seconden in Thialf) maar ziet zijn verwachting uitkomen dat een marathon over 55 ronden heel wat anders is dan een 500 meter langebaan. Helemaal als er sprake is van een pijnlijke rug. Op karakter weet hij de wedstrijd uit te rijden en geen rondjes achterstand op te lopen. Resultaat een zevende stek, voorwaar een zeer goede prestatie. Daarna is het tijd voor Philip (pa) Wagenaar in de M3.

De groep M3-rijders is veel groter dan de C1 het is dus de vraag of Philip ook in de top7 kan finishen. De vorige wedstrijd gleed hij als zesde over de streep dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Naast hem aan de start staat Erik Evers die wel tevreden was over het normaal uitrijden van de week daarvoor maar niet tevreden was over de 46e positie. De goede voornemens van zowel Erik als Philip zijn duidelijk waarneembaar in het verloop van de strijd. Maar de hele groep rijdt goed en als iedereen over de streep is dan blijkt dat op plaats 14 Philip is gefinisht en Erik Evers als 34e over de streep is gekomen. Kortom beide goed gereden maar nog niet echt tevreden. Philip Wagenaar heeft met zijn totaal van 59 punten wel zijn zesde stek in het tussenklassement weten vast te houden.

(Klik hier voor de marathonagenda seizoen 2018/19)

20181031alg

 

Deze avond alleen wedstrijden voor de masters. Met als eerste groep aan de start de M4. Op papier een grote Amstelbochtformatie van zeven rijders. Aan de start vijf rijders. Een wedstrijd over 25 ronden en na enkele ronden wordt het duidelijk dat een groepje van vier rijders van plan is om de strijd aan te gaan. Na enkele ronden een gaatje met het peloton dat nog te overzien is maar door een afwachtende houding wordt het gaatje een gat en met nog 10 ronden te gaan is het verschil een halve baan (= 200 meter!).

Dan blijkt dat het toch zwaar te zijn voor de koplopers. Eén man moet passen. En na nog een ronde moet er nog een van af. Vijf ronden nog te gaan. Het gat wordt kleiner en dan worden in de laatste chaotische ronden, de twee koplopers toch nog ingerekend. Een nog chaotischer laatste ronde beleeft in de laatst bocht zijn apotheose: een grote valpartij. De Amstelbochters realiseren desondanks een prima uitslag.

Bart Gietema finisht op plaats twee, Remko van Roekel legt beslag op plaats vijf. Arjan de Wit (19), Peter de Nooij (30) en Martin van der Esch (32) weten ook schadevrij de strijd te beëindigen. Voor het clubklassement betekent dit een totaalscore van 68 punten en Remko van Roekel bezet in het individuele tussenklassement de tweede plaats op slechts 0.9 punt achter nummer één.

Na de dweil staan de M1/M2 rijders aan de start. Bij de M2 wederom met een tweede plaats (Gijs de Nooij) maar ook minder tevreden rijders. "Het ging niet hard genoeg" volgens Henk Portengen (plaats 11). Dat wordt beaamd door Ron Brandse die als dertiende over de streep komt. Verder finishen René Markus, zeer actief rijdend (zelfs één rondje sleurend op kop), op plaats 23 en Jeroen Kolenberg legt beslag op plaats 24. Gijs de Nooij staat in het tussenklassement op plaats twee.

Bij de M1 het vertrouwde duo Paul en Auke Broex. Paul legt uiteindelijk beslag op plek 19. ietwat teleurstellend omdat hij in de eerste helft van de wedstrijd deel uitmaakte van een kopgroep. Auke, wat anoniem rijdend, finisht uiteindelijk op positie 21.

Ook bij de M3 een Amstelbochtduo aan de start: Philip Wagenaar en Erik Evers. Philip, dit seizoen rijdend als herboren, rijdt de wedstrijd in eerste instantie wat behoudend. Erik houdt zich op in de achterhoede met als motto "eerst gewoon finishen in de groep". Het publiek verwacht halverwege een niet al te best resultaat. Maar Philip Wagenaar begint aan een inhaalrace en krijgt uiteindelijk de mensen op de banken door meerdere snelle laatste ronden (o.a. een rondje van 34,982 seconden) sterk als zesde over de streep te glijden. Ook Erik Evers komt 'gewoon' over de streep (46) maar realiseert zich dat ook voor hem een betere klassering tot de mogelijkheden behoort. Kortom een goed resultaat voor Philip en dat betekent vooralsnog een vierde plaats in het individuele tussenklassement.

De tweede marathonavond van dit seizoen. Tevens de start van een nieuwe competitie:

de Dames/Junioren-combinatie. 20181024GerdienMees

Twee Amstelbochters aan de start: Gerdien Meijer en Mees van Duren. Na enkele ronden sluipt Mees er vandoor en slaat een gat van 40 meter. De andere rijders laten zich niet echt gek maken maar het peloton valt wel in stukken uiteen.

Na een vijftal ronden laat Mees zich terugzakken en uiteindelijk vormt zich weer een grote groep. Gerdien rijdt keurig mee en lijkt de afstand beter te verteren dan voorheen. Dan nog twee ronden te gaan en een versnelling van Gerdien. Zij benut haar sprinterscapaciteiten volledig. Binnen een halve ronde is de groep volledig uiteen geslagen en wordt duidelijk dat Gerdien niet meer te achterhalen is.

Mees strijdt inmiddels om de tweede plaats en die stelt hij zeker door in de laatste bocht de rest  te passeren.

In de laatste wedstrijd van de avond, de M4, weer een sterke Amstelbocht vertegenwoordiging. Zij gaan al op voor hun tweede wedstrijd van het seizoen. In de nieuwe Amstelbochtpakken. Deze pakken maken het herkennen en bepalen van een geschikt tactiek en stuk eenvoudiger. Halverwege de wedstrijd manifesteert Peter de Nooij zich aan de kop. Dan, met nog zes ronden te gaan, gooit Bart Gietema alle schroom van zich af en slaat een klein gaatje. Met vier ronden nog steeds een kleine voorsprong. Het wordt niet groter maar ook niet kleiner.

20181024BartG

Nog drie ronden, nog twee.

Dan versnelt de groep en moet Bart zich gewonnen geven. Dat is voor Remko van Roekel het moment om toe te slaan. Met een laatste ronde van 36,773 seconden haalt hij zijn overwinning binnen.

20181024Remko

Terecht wordt er een bescheiden feestje gevierd door Remko met Bart Gietema (als tiende over de streep), Peter de Nooij (14), Martin van der Esch (22) en Johan Boelrijk, die als 25e over de streep gaat.