Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathon nieuws

Op de laatste marathonavond op de Jaap Edenbaan van dit seizoen twee memorabele gebeurtenissen. Op de eerste plaats de wedstrijd om het kampioenschap van Amsterdam. Alle marathonrijders starten in een en dezelfde wedstrijd. Aan de start staan 151 rijders. Een levendige wedstrijd onder goed omstandigheden met veel tussensprints. Eigenlijk is er deze avond maar één winnaar namelijk de jury. Hoe die het voor elkaar krijgen om het overzicht te bewaren en na afloop een klassement weten te produceren is onvoorstelbaar.EvlienH

Voor wat betreft De Amstelbocht wordt nogmaals onderstreept dat de jeugd zich steeds beter weet te manifesteren. De beste Amstelbochter deze avond: Bart Segers (een min-twintiger) op plaats 7. Op plaats 46 de eerste twintig-plusser: Ron Brandse. Bij de dames gaat het niet op. Kathleen Thomaes (76e) eindigt duidelijk voor Evelien Hermsen (139).

Nadat de bijbehorende bekers zijn overhandigd volgt de volgende memorabele gebeurtenis van de avond, de uitreiking van de prijzen voor de beste rijders van dit seizoen per categorie en de bekendmaking van de winnaar van het clubklassement.

De Amstelbochters die in hun/haar top-5 zijn geëindigd, zijn:

Dames: Evelien Hermsen: 2e plaats.

C2: Terence Brandse: 2e plaats en Thijs Wagenaar: 3e plaats.

M2: Henk Portengen: 4e plaats.

M3: Ron Brandse: 5e plaats.

 

Voor alle cijfers, zie: de pagina's op deze site van elke categorie.

 

Na de uitreiking van de individuele prijzen de uitslag van de winnaar van het clubklassement. Daar de jury na de finaleavonden geen tussenstanden meer heeft bekend gemaakt is het niet duidelijk of De Amstelbocht de tweede plaats heeft weten vast te houden. Na de bekendmaking dat de club Hogerop als vijfde is geëindigd (3118,6 ptn.), Nooitgedacht als vierde (3724 ptn.) en Ztikz als derde (3883,6 ptn.) wordt duidelijk dat De Amstelbocht dit seizoen, met een score van 3939,6 punten, de tweede plaats heeft weten te behalen. Winnaar is HCA met 4215 punten.

 

In totaal zijn erThijsW door Amstelbochtrijders acht wedstrijden gewonnen. De winnaars waren: Henk Portengen, Gerdien Meijer, Bart van Duren, Bart Segers en Thijs Wagenaar. Laatstgenoemde passeerde zelfs vier keer als eerste de streep. Dus twee keer 20-plus en zes keer 20-min.

De rijder met de beste score is dit jaar wel een 20-plusser en wel: Ron Brandse met 240 punten. Gevolgd door Henk Portengen (218,1) en Terence Brandse (164).

Eindklassement 201718

MarathonAgenda

De laatste avond van het marathonseizoen

Na de eerste finale avond is er geen tussenstand gepubliceerd door de jury. Dat betekent dat niet duidelijk is of de aanval van de Amstelbochtrijders tot 40 jaar, met o.a. twee overwinningen als resultaat, voldoende is om de eerste plaats te pakken. Voor iedereen is duidelijk dat deze avond de masters alles uit de kast moeten rijden om de eerste plaats te pakken. een tegenvallend resultaat kan zo maar betekenen dat de tweede positie niet wordt behouden want de marges zijn heel klein.

ErikEvers

De M3 start deze avond met slecht één Amstelbochtrijder: Erik Evers. De omstandigheden zijn zwaar, harde wind en tien graden onder nul. De nummer twee van het klassement (Ron Brandse) staat op de lange latten. Een wedstrijd met voldoende strijd, een geslaagde ontsnapping waardoor vijf rijders een rondje weten te pakken en een degelijke vijftiende plek voor Erik Evers.

Daarna staat de M4 aan de start. De meeste rijders zijn moeilijk herkenbaar door de extra kleding die is aangetrokken. Toch een levendige strijd met verschillende ontsnappingen maar het peloton weet alles te neutraliseren. Ook Bart Gietema laat zich van voren zien maar ook zijn poging wordt teniet gedaan. Een  breed peloton maakt zich op voor de laatste eindsprint van het seizoen met als resultaat voor De Amstelbochtrijders: Remko van Roekel plaats 11 (goed voor 20 punten, Bart Gietema 14 (17 punten), Kees Bosman 17 (14 punten), Arjan de Wit 29 (2 punten). Verder komen Martin van der Esch en Johan Boelrijk respectievelijk als 33e en 35e over de streep.

De laatste wedstrijd is de combiwedstrijd M1/M2. Geen Amstelbochtrijders bij de M1 maar bij de M2 staan René Markus (uitstekend geprepareerd door dochter Roos) en Henk Portengen aan de start. Ondanks de kou en de felle strijd tocht een succesvolle ontsnapping van twee rijders. Dat resulteert in een eindsprint van het peloton twee ronden voor het officiële einde van de wedstrijd. Een sterk en slim rijdende Henk Portengen weet als nummer twee de laatste bocht uit te komen maar komt net iets te kort om zijn voorganger nog te passeren. Eindresultaat een vierde plaats die 27 punten oplevert. René Markus passeert de streep op plek 23 en scoort daarmee 8 punten.

Erik Evers                          

Tijdens de twee finale marathons heeft De Amstelbocht in totaal 177,2 punten gescoord. Waar leidt dit toe? De jury maakt de einduitslag van het clubklassement bekend op de finale avond van Amsterdam (een marathon waaraan alle rijders gelijktijdig kunnen deelnemen!): woensdag 7 maart.

 

MarathonAgenda

Deze avond de eerste van de twee finaleavonden van de Amsterdamse Marathons. De jury heeft besloten om na vanavond niet een tussenklassement te publiceren. De uitslag daarvan wordt bekend gemaakt op 7 maart na het kampioenschap van Amsterdam. Ook de prijzen worden dan uitgereikt.  

c2

De avond start met de C1/2 combiwedstrijd.

De C2 met een grote groep maar met alleen de jonkies van De Amstelbocht. Bij de oude garde spelen een aantal zaken als blessures e.d. waardoor zij niet aan de streep verschijnen. De jonkies, Roos Markus, Heleen Compier, Terence Brandse en Thijs Wagenaar laten deze laatste marathon van het seizoen niet lopen en staan, licht bibberend, aan de start, Daarbij worden zij ook nog vergezeld door Mees van Duren die de smaak te pakken heeft en weer van plan is om ervaring op te doen. Bij de C1 geven Bart van Duren en Bart Seegers namens De Amstelbocht acte de présence. De start is wat minder chaotisch dan de voorgaande twee wedstrijden en dat past precies in het strijdplan van Heleen: "Niet meer in het begin gek laten maken en aan het eind flink doorstomen". Het tempo is niet laag maar er wordt meer naar elkaar gekeken. Alle ontsnappingen worden teniet gedaan en de C2-groep begint zich dan ook en masse op te maken voor de eindsprint. Het is Roos Markus die het tempo nog verder weet op te voeren en de laatste bocht als eerste uitkomt en op de streep af dendert. Maar het is wederom Thijs Wagenaar die nog een jump weet te maken en als eerste de streep passeert. Roos wordt tweede en kan het nog gekker, Terence Brandse passeert als derde de streep. De toeschouwers zijn in alle hectiek Heleen uit het oog verloren en die komt enigszins gedesillusioneerd over de streep. Vlak voor het eind is zij gehaakt en ten val gekomen. Helaas geen punten. Mees heeft een rondje moeten lopen maar hij laat zien dat de komende seizoenen rekening met hem gehouden zal moeten worden.

Ondertussen is de strijd bij de C1 in volle gang. De twee Barten (Seegers en Van Duren) laten zich niet onbetuigd. Vier mannen springen weg, waaronder Bart Segers en zij bepalen de uitslag. Het is Bart Seegers die zijn eerste wedstrijd van het seizoen winnend weet af te sluiten. Bart van Duren, met rugklachten, perst er in de laatste ronden toch nog het een en ander uit en finisht als vijfde.

 

D

Bij de dames een serieus peloton deze avond, Daarbij uiteraard ook Evelien Hermsen. Zij is het die na enkele rondes de knuppel in het hoenderhok gooit. Het peloton breekt in stukken. Na twee derde van de  wedstrijd begint bij Evelien een oude blessure op te spelen. Even lijkt het erop dat het haar gaat lukken om de wedstrijd uit te rijden maar na enkele ronden moet zij toch de wedstrijd verlaten. Deze avond geen punten maar wel een eindresultaat van 100 punten dit seizoen. Daarmee blijft zij tweede in het totaalklassement bij de dames.