Deze site maakt gebruik van cookies.

Background

Marathonwedstrijden Jaap Edenbaan (woensdag 30 november 2016).

Na veel technische problemen op de Jaap edenbaan kan er nu weer geschaatst worden. Zo ook marathonwedstrijden. Deze avond stonden de volgende wedstrijden op het programma:

C1/C2 Een combiwedstrijd waarbij de C1 en C2 gelijktijdig starten. Na 35 ronden sprint de C2 dan om de dagprijs. De C1 rijdt in totaal 70 ronden (de eerste 35 ronden moeten zij achter de C2 rijders op gepaste afstand blijven rijden). Daarna staat de dameswedstrijd met als Amstelbochtvertegenwoordiger Kathleen Thomaes, op het programma. De M4 sluit deze avond af.

De C2 met nieuwe Amstelbocht “jonkies” te weten: Terence Brandse, Bart van Duren en
Thijs Wagenaar. Zij komen dit jaar de “ouwe-getrouwen” Niels de Jong, Jan-Willem Meijer en Peter Wesseling ondersteunen of hebben zij andere plannen?
Het is Thijs die direct in de eerste ronde het tempo enorm opschroeft en duidelijk maakt dat de jeugd zijn plaats komt opeisen. Een levendige wedstrijd ontrolt zich voor het publiek waarbij verschillende ontsnappingen plaatsvinden. Met nog tien ronden te gaan zijn er vier rijders, waaronder Niels de Jong, die een serieus gat hebben geslagen. Eerst moet het viertal de C1 rijders passeren en dan aansluiten bij het C2-peloton. Twee rijders lukt dat maar Niels en kompaan lijken het niet te gaan redden. Tot overmaat van ramp valt de kompaan van Niels en dat schudt hem wakker. Met een uiterste krachtinspanning slaagt hij erin om het peloton te dubbelen. Uiteindelijk is een derde plaats zijn deel. Verder finisht Thijs als vijfde, Terence op plaats 6 en Bart op 7. Dan volgen Peter (12) en JanWillem op de 14e stek en dat levert voor het clubklassement 84 punten op.

Dan kunnen de C1-rijders met Amstelbocht-vertegenwoordigers Yoeri Lissenberg en Bart Segers voluit. Een levendige wedstrijd met vele ontsnappingen en met name Yoeri die toont dat hij nog over heel veel snelheid beschikt. Toch is er één rijder die weet te ontsnappen en door niemand meer is te achterhalen. Wel weet Yoeri met een geweldige jump de tweede plaats voor zich op te eisen en Bart Segers finisht op de twaalfde stek.

Bij de dames wordt duidelijk dat er dit jaar van een grote groep dames sprake is met daarbij Kathleen Thomaes die de Ouderkerkse eer hoog moet zien te houden. Duidelijk wordt al snel dat er van samenwerking weinig sprake is. Met name in het peloton lijkt men niet te beseffen dat als er, zoals vanavond, een groepje ontsnapt, samengewerkt zal moeten worden. Nu lappen vijf dames de rest en moet Kathleen tevreden zijn met een twaalfde plek. Een resultaat waar ze dus niet tevreden mee is!

Als laatste deze avond starten de M4-rijders. Met naast de mannen: Dick Hess en Remko van Roekel de dames Natasja van Schaik en Rhodante Ahlers. De dames weten zich uitstekend te weren en rijden ronde na ronde ijzersterk mee. Helaas moet Rhodante in de tweede helft van de wedstrijd de groep laten gaan. En net op het moment dat het publiek zich realiseert dat Natasja wel eens zou kunnen gaan strijden om de punten is de pap helemaal op. Niet vreemd ook gezien het tempo van vanavond. Waarschijnlijk daardoor vanavond geen echte ontsnappingen maar wel een geweldige eindspurt over meerdere ronden. Dick Hess die voor zijn doen zich al vroeg heeft gemeld aan de kop van het peloton lijkt bijna de volle winst te grijpen. Door schermutselingen in de laatste ronde moet hij echter van zijn ideale lijn afwijken met een tweede plaats als eindresultaat. Remko van Roekel weet zich ook uitstekend staande te houden en sluit een ijzersterk optreden af met een achtste stek.

De club

Onze Ouderkerkse vereniging waarvan meer dan 1.400 gezinnen lid zijn is één van de grotere ijsclubs van Nederland. De Amstelbocht is een voortzetting van twee eerdere ijsclubs waarvan de oudste dateert uit 1871.  De huidige vereniging is opgericht in 1972 en bestaat dit jaar 50 jaar. De Amstelbocht is gevestigd aan het Molenpad te Ouderkerk aan de Amstel waar ook onze landijsbaan is gelegen.

De landijsbaan is bij vorstperioden ons belangrijkste aandachtsgebied en heeft een aardige reputatie opgebouwd omdat de baan in de regio Amsterdam al jaren achtereen als eerste baan kan worden geopend voor de schaatsliefhebbers. Naast onze winteractiviteiten zijn wij ook in de zomer actief, voorbeelden daarvan zijn het skeeleren, zomer- (‘droog’) trainingen en sport-jeugdkampen.

Een overzicht:

  • Schaatsen op de landijsbaan bij vorst
  • De Botsholtocht en de Vinkeveenseplassentoertocht bij betrouwbaar natuurijs;
  • De schaatstrainingsgroep op de Jaap Edenbaan (ca. 120 leden);
  • Recreantenschaats-training op de Jaap Edenbaan (ca. 30 leden);
  • Jeugdschaatsen t/m 12 jaar op de Jaap Edenbaan (tot 140 deelnemende kinderen);
  • De jaarlijkse Rondehoeploop op de tweede zondag in Mei.
  • Skeeleren en zomertraining.